Oljekoalisjonen Opec+ bekrefter nå at kuttene i oljeproduksjon forlenges med en måned.

Den opprinnelige avtalen ble inngått i april i år, som svar på det enorme fallet i etterspørselen grunnet koronakrisen. Avtalen innebar et produksjonskutt på tvers av medlemslandene på 9,7 millioner fat olje om dagen, tilsvarende en reduksjon på nesten 10 prosent av vanlig produksjonsnivå. Det var planlagt at kuttet skulle lettes til 7,7 millioner fat per dag i juli, men nå har de store oljeproduserende landene altså samlet seg om å forlenge den opprinnelige avtalen ut juli.

- Det er avgjørende at alle land som er med på avtalen, samt alle andre store oljeprodusenter, fortsetter å forplikte seg til innsatsen for å balansere og stabilisere markedet, står det i en uttalelse fra dagens ministermøte.

Opec+ består av de 13 medlemmene av oljekartellet Opec og 10 andre store oljeprodusenter, deriblant Russland. De 23 landene står for rundt halvparten av den totale oljeproduksjonen i verden.

Irak

Det er særlig Irak som skal ha stukket kjepper i hjulene for avtalen. Lørdag meldte en talsperson fra landets oljedepartement at Irak nå vil stille seg solidarisk bak produksjonskuttet, ifølge en melding fra Opec.

Som DN meldte i går har Opec+-landene, med Russland i spissen, den siste uken presset på for et fremskyndet ministermøte som skulle skje torsdag. Dette møtet ble imidlertid aldri noe av. Samlingen lørdag skjedde via videolink.

Oljeprisen har steget fem prosent på nyheten. Ett fat brent spot handles til rett over 42 dollar, som er det høyeste nivået siden tidlig mars.

Etterspørselen etter olje falt med nesten 30 prosent i april på grunn av koronakrisen, men har nå begynt å ta seg opp igjen. I Kina er etterspørselen i dag nesten tilbake til normalen.

Frykter skjør enighet

Oljemarkedsanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy skriver i en oppdatering at Opec-beslutningen ble priset inn allerede da nyheten først ble kjent fredag. Han forventer likevel at oljeprisen vil fortsette å stige mandag. Og hvis avtalen holder, tror Tonhaugen den vil sørge for at oljeindustrien vil få en mye raskere opptur etter koronakrisen enn mange så langt har spådd.

Tonhaugen advarer likevel mot at enigheten mellom de 23 oljelandene raskt kan forvitre.

- Som vi alle vet er Opec+-dramaer aldri over "until the fat lady sings".

Den største utfordringen er at Opec+ ikke har noen reelle sanksjonsmuligheter mot land som ikke retter seg etter denne typen avtaler.

I USA, som ikke er med i Opec+-initiativet, blir nyheten møtt med jubel. Energiminister Dan Brouillette skriver på Twitter at han applauderer avtalen, som han mener kommer på et avgjørende øyeblikk for verdensøkonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.