Det har vært harde fronter i patentstriden mellom det lille teknologiselskapet Neodrill og giganten Equinor. Teknologiselskapet anklaget Equinor for å ha brukt selskapets patenter, dro Equinor for retten og krevde 100 millioner kroner. I dommen fra Oslo tingrett fra forsommeren i fjor vant Neodrill en knusende seier, og Equinor ble dømt til å betale 40 millioner kroner.

Dommen var usedvanlig skarp i språkbruken. «Statoils fremferd overfor Neodrill må karakteriseres som både tarvelig og lumpen», het det fra Oslo tingrett.

Equinor eier drøyt 30 prosent av aksjene i teknologiselskapet.

Gleder seg over global lisens

I fjor høst anket Equinor dommen, men fredag ettermiddag kom meldingen om at partene har inngått et forlik i saken.

– Dette er veldig gledelig. Neodrills patenter er hugget i stein, sier administrerende direktør Jostein Aleksandersen i Neodrill.

– Det er inngått et forlik som avslutter saken. Dette innebærer ingen innrømmelse fra noen av partene. Nå vil vi se fremover på muligheten for å bruke Cap X-konseptet, sier pressetalsmann Eskil Eriksen i Equinor.

Ingen av partene vil si noe om den økonomiske kompensasjonen i forliket.

– Forliket innebærer at Equinor har kjøpt en global lisens for bruk av Neodrills teknologi, sier Aleksandersen.

Striden mellom de to selskapene har stått om teknologi knyttet til sugeankere som brukes ved boring av letebrønner, produksjonsbrønner og brønnrammer offshore. Neodrill mener Equinor urettmessig har brukt teknologien da oljeselskapet utviklet den såkalte Cap X-teknologien, et av Equinors store prestisjeprosjekter de siste årene. Equinor mener selv at Cap-X-teknologien kan gi milliardbesparelser.

Ser vekst

Med forliket på plass ser Jostein Aleksandersen store muligheter for videre vekst. Fjoråret ser ut til å ende på en omsetning på 50 millioner kroner og et resultat før skatt på ti millioner kroner.

– I år regner vi med en omsetning på mellom 70 og 80 millioner kroner og et resultat på mellom 15 til 20 millioner kroner, sier Aleksandersen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.