Equinor velger fortsatt å tro på en oljepris på 77 dollar i 2025 og 80 dollar i 2030. Det er langt over hva konkurrentene tror på.

Tidligere i sommer offentliggjorde BP at selskapet senket sin langsiktige oljepris til 55 dollar fatet frem til 2050. Shell velger 60 dollar som sin langsiktige prisforutsetning.

Imidlertid venter Equinor at oljeprisen i år vil bli 41 dollar fatet, ned fra tidligere anslag på 59 dollar fatet. Nå handles nordsjøolje til rundt 44 dollar fatet.

– Vi lener oss på egne vurderinger, og på hva uavhengige analytikere gjør av dette, sier Eldar Sætre under kvartalspresentasjonen.

Han viser blant annet til analysebyråene Woodmac og Energy Aspect.

Equinors anslag innebærer at selskapet unngår å måtte ta enorme nedskrivninger av verdien av selskapets portefølje av olje- og gassprosjekter. Skulle selskapet fulgt praksisen fra konkurrentene Shell og BP kunne nedskrivningene ha blitt over 100 milliarder kroner.

Ikke togradersscenario

Eldar Sætre avviser at han av forsiktighetshensyn burde justert anslagene for den langsiktige oljeprisen.

– Det er ikke forsiktighet vi har bedt om å ta stilling til. Det er hva vi forventer. Midt i den store usikkerheten er vi bedt om å ta stilling til det. Vi er ikke bedt om å lage et togradersscenario eller legge inn forsiktighet. Det var i gamle dager man kunne gjøre det, sier Sætre til Dagens Næringsliv.

Sætre avviser at det er noe i markedet som skulle føre til et annet syn på oljeprisen.

– Er det noen triggere som har kommet til siden sist? Det eneste som har kommet til siden sist er at BP har kommet med lavere prisforutsetninger. Prisen har faktisk kommet opp siden sist. Det har ikke skjedd noe som peker i retning av endringer i det langsiktige, sier Sætre.

Opptatt av tilbudssiden

Han mener mange er for opptatt av etterspørselssiden i kjølvannet av koronaepidemien. Sætre vil heller snakke om tilbudssiden.

– Vi ser jo at vi leter mindre, vi finner mindre, kapasiteten i industrien blir mindre og driver kostnadene opp. Vi ser at onshore USA ikke er en evigvarende sak. Med den syklikaliteten vi ser, har vi sett at det skjer noe med risikoappetitten samtidig som flere selskaper som oss, beveger seg inn i en grønnere fremtid, sier Sætre.

– Er Equinors anslag på 80 dollar i tråd med togradersmålet?

– Hvis du ser på IEAs tograderscenario er det klart under våre anslag. Vi innretter vår strategi og våre beslutninger på noe annet enn 80 dollar. Verden er ikke på rask vei til under togradersmålet. Derfor må vi bruke mange kilder for å se på hva som er det mest forventningsrette. Noe annet er det vi håper og innretter strategien vår etter, sier Sætre.

– Men er 80 dollar i tråd med togradersscenarioet?

– Nei, det er ikke i tråd heller med vårt under togradersscenario, sier Sætre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.