Energiselskapet BPs nye mål vil sette dem i stand til å konkurrere med, eller til og med slå, rivaler som Shell og Repsol når det kommer til klimakutt, ifølge Reuters’ kilder.

Nyhetsbyrået har snakket med fire personer med kjennskap til en serie intense strategimøter avholdt de siste ukene, ledet av BPs påtroppende administrerende direktør Bernard Looney.

Hans nye klimasatsing kommer sannsynligvis til å inkludere kutt i utslipp fra olje, gass og andre produkter solgt til forbrukerne, også kjent som scope 3. Om disse utslippene medregnes i selskapets, utgjør de nesten 90 prosent av totalen.

De nye klimamålene kan også føre til at BP selger sine mest karbonintensive prosjekter, slik som olje- og gassfelter i Angola og Canada, ifølge Reuters.

– Bernard vet at mer av det samme ikke leder til seier. Han tror på olje og gass, men er ikke blind for konsekvensene av å forbruke det, og vet det ikke kan vare evig, sier en av kildene som omtales som en høyerestående BP-representant, om mannen som overtar etter Bob Dudley.

– Jeg ser frem til å bygge videre på det sterke fundamentet Bob har bygget, mens vi møter samfunnets etterspørsel etter renere, bedre energi, uttalte Looney selv i forbindelse med ansettelsen.

Planene skal også inkludere en større omorganisering av selskapet.

Helge Lunds utvalgte

Forrige gang BP satte seg klimamål var i fjor. Målene innebar en netto nullvekst i utslipp fra produksjonsleddet frem mot 2025. Det skulle utgjøre et kutt tilsvarende 3,5 millioner tonn CO2.

Til sammenligning innebærer Equinors nye nullutsplippsplan å redusere utslipp fra produksjonen med 40 prosent innen 2030 –et kutt tilsvarende over fem millioner tonn CO2.

Deretter har selskapet lovet 70 prosent kutt i utslipp fra produksjon frem mot 2040, og ned mot null i 2050.

Da Equinors konsernsjef Eldar Sætre besøkte NHOs årskonferanse tidligere i januar, erkjente han overfor DN at det var krevende å omstille selskapet raskt nok.

– Vi gjør det vi kan, men om det er fort nok, er det store spørsmålet, sa Sætre.

Han var i mange år daværende Statoils finansdirektør under Helge Lund, og overtok som administrerende direktør da Lund trakk seg. Sistnevnte er nå arbeidende styreformann i BP, og ledet arbeidet med å ansette Looney.

Equinors informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen (t.v.) og konsernsjef Eldar Sætre.
Equinors informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen (t.v.) og konsernsjef Eldar Sætre. (Foto: Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Vil ikke kommentere BP-spekulasjoner

Den nye BP-direktøren tiltrer den 5. februar, og ifølge Reuters vil han for første gang diskutere sine ambisjoner for klimakutt uken etter.

Den 6. februar lanserer Equinor sin klimaplattform. Selskapet omtaler lave karbonutslipp som et konkurransefortrinn, men ønsker ikke å diskutere sine planer i lys av BPs angivelig skjerpede ambisjoner.

– Vi ønsker ikke kommentere spekulasjoner om hva BP vil gjøre. Vi har lagt frem ambisjoner om store utslippskutt i Norge og vi varslet da at vi vil legge frem vår helhetlige klimaplattform på vår kapitalmarkedsdag i februar. Denne inkluderer vår tilnærming til utslipp i et livssyklusperspektiv. Vi vil svare på spørsmål om innholdet i plattformen da, sier Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Equinor.

Hvorvidt konkrete mål om kutt i forbrukerleddet vil ligge under dette livssyklusperspektivet, ønsker han heller ikke si noe om.

Erna Solberg: – Jeg mener Greta Thunberg tar litt feil
Ungdom utfordrer makteliten om norsk oljeutbygging.
02:21
Publisert:

– Krevende

Storebrand har 7,7 millioner aksjer i Equinor, tilsvarende 0,23 prosent, og ledet sammen med UBS og HSBC en dialog med selskapet på vegne av investorgruppen Climate Action 100+.

– Equinor har etablert målsetninger mot 2030, og vi forventer også at Equinor setter seg nye klimarelaterte mål for forretningsstrategien som strekker seg lenger enn dette, sier Storebrands konserndirektør for kapitalforvaltning, Jan Erik Saugestad.

Konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand, Jan Erik Saugstad, forventer langsiktige klimamål fra Equinor.
Konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand, Jan Erik Saugstad, forventer langsiktige klimamål fra Equinor. (Foto: Mikaela Berg)

– Bør klare mål for scope 3-utslipp være en del av plattformen som legges frem i februar?

– Det kan være krevende. Vi ser positivt på de grepene Equinor har tatt og vil ta for å utvikle sin forretning i mer klimavennlig retning. Det er en grunnleggende og global utfordring at oljeetterspørselen fortsatt er klart økende, svarer Saugestad.

Pensjonskassen KLP har 11,4 millioner aksjer i Equinor, tilsvarende 0,34 prosent av selskapet.

– Når det gjelder Equinor, er vi jevnlig i direkte kontakt med ledelsen og jobber målrettet for å påvirke selskapet i riktig retning, men ønsker ikke å kommentere dette ytterligere nå, svarer informasjonsdirektør Sissel Bjaanæs på spørsmål om hva de forventer av Equinor i lys av skjerpet klima-konkurranse.

KLP eier også en del av BP.

– Som aksjonær i BP synes vi det er veldig positivt at flere olje- og gass-selskaper nå trapper opp klimaambisjonene, sier Bjaanæs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.