Først satte krafttrader Einar Aas en støkk i kraftmarkedet.

Den siste måneden har tradingaktiviteten på kraftbørsen Nasdaq falt med 12 prosent etter at Aas blåste vekk hele milliardformuen sin på et kraftveddemål og påførte andre aktører store tap.

Nå er det Hydros tur til å skremme markedet.

Kan ramme Norge

Hydro varslet onsdag at det stenger produksjonen helt på aluminaanlegget Alunorte i Brasil. Det er verdens største aluminaraffineri og står for rundt seks prosent av verdens produksjon av alumina. Alumina er den viktigste ingrediensen i aluminium.

  • Det vil ta mellom to og tre måneder å starte opp Alunorte igjen, ifølge Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, som ennå ikke vet når oppstarten blir.
  • Det kan gå ut over produksjonen i norske smelteverk og ansatte.
  • Brandtzæg sier Hydro har nok egen alumina til november, og at en mulig løsning for den norske aktiviteten er å redusere strømstyrken på anleggene her i landet, som igjen vil føre til lavere aluminiumsproduksjon.

Få et dypdykk i saken her og les DNs intervju med Brandtzæg.

Strømprisen kan falle kraftig

Hydros anlegg utgjør rundt fire prosent av hele det nordiske forbruket av elektrisitet. Bloomberg Business skriver torsdag at krafttradere er bekymret for hva Brasil-krisen kan bety for kraftmarkedet.

  • Ifølge analyseselskapet Wattsight er Hydros årlige kraftetterspørsel på 15 terawattimer. En nedstengning av dette kan redusere strømprisene med 10 prosent, mener Wattsight.
  • November-kontrakten for strøm falt 3,6 prosent på onsdag. Det er det største fallet siden 14. september – to dager etter Einar Aas sendte ut pressemelding om sitt store krafttap.

– Om det hadde vært noen informasjon om at Hydro garantert stenger ned ville det vært en langt større reaksjon i markedet. Det er så mange usikkerhetsmomenter og markedet trenger mye informasjon før de kan prise det fullt inn, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Bård Bjerkholt: -Nå står vi ved et veiskille. Hør hans klare oppfordring til finansministeren
01:14
Publisert: