Det er leteriggen «West Tellus» som nå borer det som kan avdekke det største funnet i Equinors historie på feltet Uirapuri utenfor kysten av Brasil. Det er det brasilianske statskontrollerte oljeselskapet Petrobras som er operatør på feltet.

– Dette er den mest spennende letebrønnen noensinne for Equinor, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets. Han har nettopp sendt ut en ny fersk aksjeanalyse med tittelen «Equinor´s biggest exploration trigger ever».

Vurderingen deles av Equinor.

– Dette er en av de mest spennende letebrønnene vi har gjort på en stund, sier pressetalsmann Erik Haaland i Equinor.

Større enn Johan Sverdrup

Teodor Sveen-Nilsen drar sammenligningen til de første letebrønnene som ble boret på gigantfeltet Johan Sverdrup. Da var det utsikter for å finne rundt 350 millioner fat olje.

– Basert på flere kilder er estimatene for olje mellom syv til ti milliarder fat i hele reservoaret. Utvinnbare reserver kan da være rundt 3,4 milliarder fat olje. Dette vil sannsynligvis være en selvstendig utbygging og en krever da å påvise store reserver, sier Sveen-Nilsen.

Han har gjort sin analyse med utgangspunkt i en utvinningsgrad på 40 prosent.

I dag opereres det med utvinnbare oljereserver på Johan Sverdrup-feltet på rundt 2,7 milliarder fat olje. Dermed kan det være utsikter for mer utvinnbar olje på det brasilianske feltet enn det som er påvist på Johan Sverdrup-feltet. Equinor eier 28 prosent av Uirapuri-lisensen. De andre rettighetshaverne er Petrobras (30 prosent), ExxonMobil (28 prosent) og Petrogal Brasil (14 prosent). Etter at den brasilianske staten har tatt sine 75,49 prosent, kan det likevel være enorme verdier igjen til Equinors aksjonærer, ifølge Sveen-Nilsen.

– Vi ser et potensial på mellom fire til åtte kroner per aksje, skriver Sveen-Nilsen i analysen.

Sveen-Nilsen har en kjøpsanbefaling på Equinor-aksjen. Så langt i år er Equinor-aksjen ned 3,4 prosent.

Satser stort i Brasil

Letebrønnen som nå bores, er del av en storsatsing fra Equinor på den brasilianske sokkelen.

Dette sa Eldar Sætre om fotball og investeringer i Brasil sommeren 2018
Brasil har alltid vært et av Equinor-sjef Eldar Sætres favorittlag. DN har fulgt ham på kamp i Rio, byen der Equinor satser mer enn noen andre steder.
01:17
Publisert:

– Det er veldig mange muligheter her. Det er gjort mange funn. Sannsynligvis er dette det aller beste området i verden, sa Eldar Sætre da Dagens Næringsliv fulgte han i fjor til Rio de Janeiro.

Det er 18 år siden Equinor, den gang Statoil, startet å snuse på landet. Den første oljen fikk selskapet hånd om gjennom fusjonen med Hydro. De siste årene har imidlertid selskapet giret opp satsingen kraftig. På lengre sikt regner selskapet med en produksjon på mellom 300.000 fat og 500.000 fat dagen fra Brasil. Til sammenligning produserer Equinor i dag rundt 1,2 millioner fat dagen fra norsk sokkel

Det er store investeringer som skal foretas i Brasil. Frem mot 2030 planlegger Equinor å investere rundt 15 milliarder dollar, over 120 milliarder kroner i feltutbygginger i Brasil.

Og investeringene skal gi god avkastning. Selskapet regner med en kontantstrøm i 2030 etter skatt på rundt to milliarder dollar per år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.