Oljeprisene er litt høyere tirsdag morgen og prisdifferansen på nordsjøolje mot amerikansk lettolje fortsetter å stige.

Prisen på nordsjøolje er rundt 40 cent høyere enn den var da Oslo Børs stengte mandag.

Den amerikanske referanseoljen WTI holder seg over 48 dollar per fat, i påvente av amerikanske oljelagertall onsdag, og idet Libya gjør seg klar til å starte opp igjen oljeeksporten fra to av landets største havner, skriver Bloomberg News.

Eksporten fra de libyske oljeterminalene Es Sider og Ras Lanuf har vært ute av drift i to uker, på grunn av militære sammenstøt, men ventes nå å starte opp igjen i løpet av en ukes tid.

Krigshandlinger, konflikter og terrorisme har ført til at oppunder 100 oljefelt på det meste har vært nedstengt og eksport til tider nærmest har stoppet opp etter angrep mot Libyas havner.

Oljelagre

Nyhetstjenestens estimatinnhenting viser at analytikere venter at amerikanske oljelagre vil ha steget med 3 millioner fat, når USAs energiinformasjonskontor (EIA) presenterer tallene for uken frem til 17. mars.

Prisen på WTI-olje falt 9. mars for første gang i år under 50 dollar per fat, idet høye amerikanske oljelagre og økende amerikansk oljeproduksjon overskygget produksjonskuttene i regi av oljekartellet Opec i samkjør med Russland og andre allierte.

Slik går oljeprisen tirsdag morgen:

  • Prisdifferansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet utvidet med 26 cent, slik at Brent-premien tirsdag morgen er på 2,77 dollar per fat.
  • WTI 1. posisjon, som er april-kontrakten, handles tirsdag morgen for 48,4 dollar per fat, opp fra foregående handelsdag. Til sammenligning ble kontrakten handlet for rundt 48,2 dollar per fat da Oslo Børs stengte mandag.
  • Brent 1. posisjon, som er mai-kontrakten, omsettes tirsdag morgen for 51,9 dollar fatet, opp fra foregående handelsdag. Da Oslo Børs stengte mandag, lå Brent-kontrakten på rundt 51,56 dollar pr fat.
  • Brent spot, nordsjøolje for umiddelbar levering, noteres i morgentimene til 51,8 dollar, opp fra foregående handelsdag.

Kan videreføre kutt

Opec kan ventes å videreføre produksjonskuttene inn i andre halvår, sa investeringsbanken Nomuras i et kundenotat mandag. Investeringsbankens analytikere fastholder sitt tidligere anslag om en pris på 60 dollar pr fat for Brent-olje, skriver nyhetstjenesten.

Selv om Opec ikke ventes å ta en beslutning før i mai om en eventuell forlengelse av produksjonskuttene utover første halvår, møtes Russlands energiminister Aleksander Novak og andre ledere og ministre fra land utenfor Opec, i Kuwait til helgen for å drøfte kuttavtalens fremtid.

I slutten av november 2016 ble Opec-medlemmene med Saudi-Arabia i spissen enige om å kutte sin samlede oljeproduksjon for å redusere oljeoverskuddet i markedet og presse prisene opp.

Det har drevet oljeprisen opp over ti dollar fatet siden tiden før avtalen ble inngått, men oljeprisveksten er blitt dempet av økt oljeproduksjon fra amerikanske produsenter.

Amerikanske oljeprodusenter, særlig innenfor skiferolje, bidro til overfloden av olje i markedet som oppsto i 2014 og sendte oljeprisen ned fra over 115 dollar fatet til 27 dollar fatet på det laveste nivået i fjor.

På grunn av den langvarige krisetilstanden i landet har blant annet Libya blitt unntatt disse kuttene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fulgte neon-drømmen i Texas: – Nå har han noen av verdens største stjerner som kunder
Jeg har drømt om å bli kunstner siden jeg var liten gutt, forteller Todd Sanders. Tilfeldigheter brakte ham til Austin, og byens sjel inspirerte han til å følge drømmen.
03:55
Publisert: