Equinor, tidligere Statoil, vil vokse ikke bare i produksjonen av oljen, men også i handel på de internasjonale energimarkedene.

Fredag meldte selskapet at det kjøper det danske energihandelsselskapet Danske Commodities for 400 millioner euro, eller 3,8 milliarder kroner.

«Mennesker er Danske Commodities' største eiendeler», står det i årsrapporten til selskapet for 2017, og det er ingen overdrivelse.

Med 284 ansatte i det danske selskapet tilsvarer nemlig prisen Equinor betaler mer enn 13 millioner norske kroner for hver ansatt i selskapet.

Danske Commodities, som har base i Århus, er spesialisert innen handel av gass og elektrisitet.

– Vi vet at vi ikke kjøper fast materiale, men det betyr likevel ikke at selskapets verdi er noe mindre, sier direktør for markedsføring og handel i Equinor, Tor Martin Annfinsen.

– Vederlaget som ble lagt frem i dag var riktig for begge parter og representerer de spennende planene Equinor har for fremtiden, sier konsernsjef Henrik Lind i Danske Commodities.

Skal bli bred

Equinor sier kjøpet er en del av planen om å bli et bredere energiselskap, og Danske-kjøpet skal øke evnen til å handle i elektrisitet.

– Oppkjøpet av Danske er en del av vår strategi om å etablere oss mer i energihandel og der bidrar Danske godt med kompetanse og kapasitet, sier Annfinsen.

Annfinsen vektlegger også Danskes gode utvikling innen digitalisering som en viktig faktor for kjøpet.

– Vinnerne i fremtiden er de som klarer å oppskalere produksjonen, senke transaksjonskostnadene og som klarer å behandle store mengder data på en effektiv måte, sier Lind.

Danske Commodities solgte i fjor 318 terawattimer strøm i 37 land. Det er det samme som to års norsk strømforbruk. Gassalget var på 389 terawattimer gass i 18 land, dette tilsvarer en tredjedel av den norske gassproduksjonen.

92 prosent fornybar energi

Innen 2030 skal 15–20 prosent av Equinors investeringer være innen fornybar energi. I Danske Commodities transaksjoner er elektrisitet den største andelen og av årsrapporten i 2017 melder selskapet at omtrent 92 prosent av all produksjon av strøm kommer fra fornybar energi.

Oppkjøpet av Danske kommer i rekken av investeringer Equinor har gjort i sommermånedene. I juni meldte Equinor at de skal bruke over 770 millioner på et solenergiprosjekt i Argentina. Annfinsen sier at oppkjøpet fører til en betydelig vekst i selskapets ambisjoner om fornybar energi.

– Equinor har investeringer i produksjon av elektrisitet fra før av, da eksempelvis i vindmølleparker i Storbritannia, men oppkjøpet av Danske bidrar også til et betydelig løft i vårt mål om å investere i fornybar energi, sier Annfinsen.(Vilkår)

De var bare et hundretall som demonstrerte, men nazistene i Nordiske Motståndrörelsen har klart å sette dagsorden under «Almedalsveckan».
Seks av landets partier har i løpet av uken blitt enige om at den slags «voldsforherligende organisasjoner» bør
01:26
Publisert: