Det er på generalforsamlingen torsdag ettermiddag Eldar Sætre offentliggjorde at selskapet nå endrer rapporteringen for USA. Endringen kommer etter Dagens Næringslivs avsløringer om rot og kaos i selskapets amerikanske virksomhet, samlede tap på 200 milliarder kroner i USA og massiv kritikk fra investorer om manglende rapportering.

– Vi vil nå gjøre endringer for å synliggjøre resultatene bedre også i våre kvartalspresentasjoner. Fra og med presentasjonen av andre kvartal vil vi rapportere USA som eget driftssegment innfor leting og produksjon internasjonalt, sa Eldar Sætre.

Dette innebærer at selskapet vil gi samme finansielle informasjon som for de øvrige rapporteringssegmentene. Det innebærer blant annet regnskapsmessig resultat, justert resultat før og etter skatt, eventuelle nedskrivninger, reverseringer og utviklingen for anleggsmidler.

Frem til nå har tallene fra den amerikanske virksomheten vært bakt inn i rapporteringen for den internasjonale virksomheten, i strid med anbefalingen fra Finanstilsynet som kom i 2014. Nå vurderer Equinor å skille ut USA som et helt eget rapporteringssegment.

– Vi vil gjøre en nærmere vurdering av hensiktsmessigheten av eventuelt å etablere USA som et helt selvstendig rapporteringssegment, sa Sætre på generalforsamlingen.

Tok kraftig selvkritikk

Nyheten fra Sætre kom etter at styreleder Jon Erik Reinhardsen på vegne av Equinor tok selvkritikk på måten selskapet har drevet virksomheten i USA.

– Den siste uken i har det vært mye fokus i media på internkontroll, kostnadsnivå og tap av egenkapital i vår virksomhet i USA. Jeg vil derfor benytte anledningen, kjære medaksjonærer, med å dele noen refleksjoner fra styrets side. Det er for perioden fra frem til ti år siden beskrevet en kostnadskultur i deler av den daværende amerikanske organisasjonen som overhodet ikke har vært bra. Slik det beskrives skal vi ganske enkelt ikke ha det i Equinor. I tillegg ble det identifisert klare svakheter i kontrollsystemene. Dette har vært på styrets agenda siden sakene ble identifisert og er tett og kraftfullt fulgt opp i årene etterpå, sa Reinhardsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.