Tirsdag ettermiddag offentliggjør Equinor at selskapet vil ha en gjennomgåelse av satsingen internasjonalt. Til den jobben har selskapet hyrt inn revisjonsselskapet PwC. Men utvalget ledet av PwC-revisor Eli Moe-Helgesen skal ikke lete etter kritikkverdige forhold. Det reagerer professor Ola Kvaløy på.

– Det er veldig spesielt at de sier at de ikke skal lete etter kritikkverdige forhold, sier Kvaløy.

Han er øverste leder, dekan, ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger og professor II ved Norges Handelshøyskole.

Uavhengig granskning

Kvaløy ber nå olje- og energiminister Tina Bru (H) ikke legge for stor vekt på Equinors gjennomgåelse.

– Dette er for det første en form for innrømmelse fra styret at de ikke har gjort jobben. Men det andre og viktigste er at Tina Bru og departementet ikke kan la dette være grunnlaget for vurderingene. Det har vist seg at departementet ikke kan stole helt på informasjonen fra selskapet. Selv om det er revisjonsselskapet PwC som skal lede arbeidet, er det Equinor som kontrollerer informasjonen, sier Kvaløy.

Professor Ola Kvaløy var tidlig ute og mente at avsløringene om rot og kaos i Equinors amerikanske virksomhet burde få konsekvenser for styret og ledelse i selskapet.

– Det er ille om ingen tar ansvar, uttalte han til Dagens Næringsliv i sist uke.

Nå vil han ha en uavhengig granskning.

– Dette er ikke en uavhengig granskning. Departementet bør vurdere å sette ned en form for kommisjon som ser på dette. Det er greit at Equinor gjør dette, men det bør ikke være grunnlaget for Tina Bru og departementets videre vurdering. Det bør være en selvstendig granskning, sier Kvaløy.

«All informasjon på bordet»

Styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor kommenterer Kvaløy slik:

– Dette er en bred og full gjennomgang av alt av relevans, inkludert å se på de bakenforliggende årsaker, og der PwC leder arbeidet og utgjør et flertall i utvalget. Vi gjør dette for å få all informasjon på bordet, det er ingen begrensninger i hva PwC og utvalget vil få tilgang til for å sikre at oppfølgingen har vært god nok og at læring er tatt ut. Rapporten vil bli offentliggjort med alle konklusjoner og anbefalinger fra utvalget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.