Norsk oljeservicebransje henger mørbanket i tauene. Midt i elendigheten har likevel undervannsspesialisten DeepOcean lykkes i å få inn 75 millioner dollar, eller 640 millioner kroner, i ny egenkapital fra svensk-tyske Triton. 

– Installerte undervannsinstallasjoner eldes og behovet for nye øker. Det underliggende markedet vil være der, sier Fredrik Brynildsen, som leder Triton i Norge.

Akkurat når oljeprisen snur, er han usikker på. Men han er sikker på at oljeselskapene ikke kan skyve på vedlikehold av undervannsinstallasjoner i det uendelige.

Triton-sjef Fredrik Brynildsen stoler på at undervannsinstallasjoner må vedlikeholdes.
Triton-sjef Fredrik Brynildsen stoler på at undervannsinstallasjoner må vedlikeholdes. (Foto: DeepOcean)

– Vi ønsker å bruke dette markedet til å posisjonere Triton for oppturen. Vi har et fond på 3,5 milliarder euro og har mer tørt krutt å bruke på ytterligere oppkjøp. 

Lys i mørket

Tritons inntog er ett av flere tegn på at egenkapitalmarkedet ikke er helt dødt for norsk oljeserviceselskaper. Samtidig posisjonerer aktører som Kjell Inge Røkke og Kristian Siem seg i norske offshorerederier. Ferd blar opp med mer penger for å holde seismikkselskapet PGS flytende. 

– Det er masse opprydning å gjøre. Aker satser på fysiske eiendeler og det samme gjør Siem og andre. For oss er det mer interessant å arbeide med selskaper som har rom for operasjonell forbedring, sier Brynildsen, som mener det er lettere å forbedre et ingeniørselskap som DeepOcean enn selskaper som har fartøydrift som hovedoppgave. 

30 prosent i vinden

DeepOcean har også en annen fordel. Selskapet har nå 30 prosent av sin omsetning knyttet til installasjon av vindparker, knyttet til kabellegging og lignende. Deepoceans nederlandske toppsjef Bart Heijermans legger stor vekt dette.

– Mange oljeserviceselskaper har snakket om å ta steget inn i fornybar, men DeepOcean har gjort det. Det representerer 30 prosent av vår virksomhet, men 50 prosent av vår ordrereserve. Det hjelper oss til å stå gjennom stormen, sier Heijermans. 

Formelt er hovedkontoret i Nederland, men selskapet har halvparten av sine 1000 ansatte i Norge, og Haugesund som hovedbase. Ifølge Heijermans innebærer kapitaltilførselen at bankene også går med på tre års utsettelse av låneforfall av en kredittfasilitet på 155 millioner euro. Han sier selskapet nå har en nettogjeld på nær null. 

– Vi sparker ikke boksen ned veien slik som andre gjør, som håper på refinansiering en gang i fremtiden. 

Konsolideringsverktøy

Triton er åpen om sin interesse for å investere mer i olje og gass. DeepOcean kan bli redskap for en større konsolidering i undervannsbransjen. 

– I denne industrien er DeepOcean den sterkeste plattformen for konsolidering, sier Brynildsen. 

– Og dere har 3,5 milliarder euro i deres siste fond. Dere har dype lommer?

– Ja, svarer Brynildsen. 

– Og nå er dere klar for å bruke store penger på olje og gass?

– Vi har noen avkastningskrav også!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.