Prosjektet for å bygge gassrørledningen Nord Stream 2 har skapt store splittelser i Europa. Den russiske giganten Gazprom vil føre russisk gass til Tyskland sammen med energiselskaper fra Tyskland, Østerrike, Storbritannia, Nederland og Frankrike.

Flere land frykter at gassrørledningen vil gjøre EU-land mer avhengig av russisk gass, og mens unionen har et mål om å diversifisere hvor gassen kommer fra, vil prosjektet sørge for det motsatte.

Land som Ukraina og Polen hadde derfor håpet at Europakommisjonen skulle få mandat til å forhandle med Nord Stream 2 og sikre landenes interesser, men nå har den juridiske tjenesten i Det europeiske råd avvist en slik løsning. Dette meldte Politico i slutten av forrige uke.

Ifølge advokatene i rådet har ikke EU noe klart juridisk grunnlag til å forhandle om prosjektet. Tyskland og Østerrike mistenker at Europakommisjonen vil forsinke prosjektet eller til og med stoppe det, ifølge tyske Der Spiegel.

Jakub M. Godzimirski er forsker ved Nupi, og betegner utviklingen i EU som en seier for Russland.
Jakub M. Godzimirski er forsker ved Nupi, og betegner utviklingen i EU som en seier for Russland. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Man kan trygt si at dette er en seier for Russland. Men dette er en juridisk uttalelse, og landene som er imot vil fortsette å kjempe for å hindre Nord Stream 2, sier Jakub M. Godzimirski, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Han forsker på blant annet EU og russisk energipolitikk.

Kan true Norge

Russland er den største leverandøren av gass i EU. Norge følger som nummer to, og hadde i første kvartal en markedsandel på 35 prosent, ifølge en rapport fra Europakommisjonen. Det er mindre enn tidligere.

Om Nord Stream 2 blir bygget, kan det ha alvorlige konsekvenser for Norge, ifølge Nordeas sjefanalytiker Thina Saltvedt.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt er kritisk til hvor lønnsom Baltic Pipe kan være.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt er kritisk til hvor lønnsom Baltic Pipe kan være. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Om Nord Stream 2 kommer er én ting helt klart – Norge får en kjempestor konkurrent. Utfordringen for Norges del er at vi ikke er verdens billigste land å produsere gass i. Russerne produserer jo billigere gass, sier hun.

– Det er snakk om en del større leveranse fra russisk side til det området hvor mesteparten av den norske gassen lander. Og det kan by på en del praktiske problemer, sier Godzmirski.

Forskeren legger til at det ikke er snakk om adskillig større mengder russisk gass til det europeiske markedet.

Delte om alternativet

Såkalte Baltic Pipe har lenge blitt diskutert som et alternativ til Nord Stream 2 for landene som frykter å bli avhengige av russisk gass. Land som Ukraina og Polen ønsker seg norsk gass gjennom Baltic Pipe som alternativ til russisk.

Tidligere ledet norske Gassco et prosjekt hvor det skulle bygges et rør til Grenland i Norge, og så videre til Sverige og Danmark. Det klarte ikke selskapet å gjennomføre, men i sommer arbeidet de igjen med prosjektet. Da jobbet Gassco med en analyse på vegne av Energinet om mulig tilknytning fra den norske infrastrukturen til Danmark.

Saltvedt har liten tro på at en løsning som Baltic Pipe vil være lønnsomt.

– Det er vanskelig å se behovet for Baltic Pipe om Nord Stream 2 blir bygget ut. Det ser skummelt ut, og det har jo blitt skrinlagt før, sier hun.

Godzmirski har større tro på prosjektet.

– Jeg tror ikke folk i Statoil og Gassco biter negler på grunn av Nord Stream 2, blant annet fordi man for eksempel gjennom Baltic Pipe ser et ønske for å importere norsk gass. Jeg tror ikke det er noe stort problem å finne plass for norsk gass, sier han.

Ingen behov for forhandlinger

Sebastian Sass er talsperson for Nord Stream 2, og er svært fornøyd med den siste utviklingen i saken. Synet til Det europeiske rådet viser at det ikke er noe behov for en avtale mellom EU og Russland, skriver han i en epost til DN.

– Etter denne klare juridiske vurderingen burde Europakommisjonen slutte å politisere bruken av EU-lov, og la nasjonale autoriteter gjøre jobben sin basert på det eksisterende rammeverket, skriver Sass.

Han synes ikke det er overraskende at rådet avviste et forhandlingsmandat for Europakommisjonen, og mener kommisjonen i dette tilfellet ville gå bort fra vanlig praksis. (Vilkår)

SMAK – BØRSBYENE HAMBURG
Hamburg er en by nordmenn vil trives i. Tips om kulturforskjeller og spise- og drikkekultur for businessmøter. Programleder Andreas Ihlebæk og regissør Marius Troy, laget av Matkanalen/Smak.
08:16
Publisert: