Nordsjøoljeprisen brent tikker oppover fredag og nærmer seg igjen 68 dollar fatet etter å ha falt over 20 prosent fra toppnivået tidligere i år. På ukebasis er likevel oljeprisen ned over tre dollar, siden bunnivået på 64,61 satt tidligere denne uken.

«Verste over»

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB har flere ganger sagt at oljeprisen ville bunne ut i midten av november, etter å ha vært under hardt press opp mot det amerikanske mellomvalget og trusler om Iran-sanksjoner.

Det samsvarer også godt med den brede amerikanske børsindeksen S&P500, en indikator på etterspørselsvekst og fremtidstro på verdensøkonomien, som bunnet ut ved månedsskiftet, påpeker han.

– Jeg tror det verste nedsalget har gitt seg, og foran oss har vi Opec-møtet, sier Schieldrop.

Opec-toppmøtet 6. desember skjer i kjølvannet av et massivt press fra USA-president Donald Trump på Saudi-Arabia, verdens største oljeprodusent – ved siden av USA – til å øke produksjonen i forkant av det amerikanske mellomvalget tidligere denne måneden.

Overbevist

En cocktail av trusler om å strupe Irans oljeproduksjon, vreden over drapet på journalisten Jamal Khashoggi, og et ønske om tilfredsstille sin viktigste allierte, USA, har ført til den største saudiarabiske oljeproduksjonen noensinne.

Opec kommer ikke til å tillate at oljelagrene stiger neste år, og blir det overskudd, kommer produksjonen til å bli trukket tilbake, sier råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Opec kommer ikke til å tillate at oljelagrene stiger neste år, og blir det overskudd, kommer produksjonen til å bli trukket tilbake, sier råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Gunnar Lier)

Dette gjør at Saudi-Arabia og oljekartellet Opec både kan og vil kutte i produksjonen, mener Schieldrop.

– Jeg er overbevist om Opec kommer til å kutte etter behov. Nå har de jobbet steinhardt for å trekke lagrene ned. Gevinsten er at spotprisen er høyere enn de lengre kontraktene, og de selger oljen sin fysisk i spot med en premie. Og er det én ting de hater, så er det høye lagre og en spotpris som selges til rabatt til lengre kontrakter, sier analytikeren.

Putin komfortabel

Denne uken har så også oljemarkedet vært preget av helgens uttalelser fra Saudi-Arabia om at de vil kutte produksjonen i desember med 500.000 fat per dag fra november-nivået. Samtidig melder kilder at Opec/ikke-Opec har diskutert et produksjonskutt på 1,4 millioner fat per dag i 2019, ifølge TDN Direkt.

Heller ikke Russland, som står utenfor Opec, er interessert i at lagrene stiger igjen, påpeker Schieldrop.

– De har ikke sagt så veldig eksplisitt at vi skal ha en høy oljepris, men vi vet i hvert fall at de ikke vil ha lagrene opp, for da mister man kontroll over oljemarkedet og oljeprisen. Saudi er nok veldig opptatt av å få oljeprisen over 70 dollar fatet, mens Russland ikke er like oppsatt på å få prisen like høy, sier analytikeren.

Russlands president, Vladimir Putin, gir imidlertid få signaler om at Russland vil støtte ytterligere produksjonskutt. På et møte Singapore torsdag voktet han sine ord, men påpekte at nødvendigheten av samarbeid var åpenbar, ifølge Financial Times.

– Dagen situasjonen og slik den har vært i det siste – rundt 70 dollar fatet – passer oss perfekt, sier Putin.

Advarer

Morgan Stanley advarer ifølge Reuters om at et kutt fra Opec/ikke-Opec kanskje ikke vil få den ønskede effekten, ettersom kartellet fjerner normalt mellomtunge og tunge fat fra markedet når de kutter, mens brent- og WTI-oljen er lett.

Videre har det kommet rapporter fra IEA og Opec denne uken.

I Opecs månedsrapport for november skrev kartellet blant annet at «de seneste nedjusteringene av de globale økonomiske vekstutsiktene og tilknyttede usikkerheter bekrefter det fremvoksende presset på oljeetterspørselen observert de seneste månedene».

Det internasjonale energibyrået IEA opplyste i sin månedsrapport at de venter at de globale råoljelagrene vil stige med 0,7 millioner fat per dag i fjerde kvartal 2018, da ny data viser at oljetilbudet har økt skarpt, samtidig som USA har gitt unnlatelser fra Iran-sanksjonene og etterspørselsveksten er stødig.

«Feiltolkes»

Amerikanske energimyndigheter la torsdag frem statistikk som viste at de amerikanske råoljelagrene steg med 10,3 millioner fat i forrige uke, mot en ventet økning på 3,2 millioner fat.

Det har også bidratt til sende prisforskjellen på amerikansk lettolje WTI og nordsjøoljen brent til ti dollar fatet, en betydelig økning sett opp mot historiske differanser.

Bakgrunnen er ikke forskjell i kvalitet, men mangel på rørledninger til å ta amerikansk olje fra knutepunktet i Cushing, Oklahoma og til kysten av USA og til verdensmarkedet, påpeker Schieldrop.

Derfor stiger også de amerikanske lagrene, og derfor er det også en feiltolkning å anse dette som et fingeravtrykk for at global produksjon er høyere enn konsumet, ifølge ham.

– Det som betyr noe er hvordan balansen ser ut i forhold til det globale markedet. Oljelagrene øker i USA, ja, på grunn av økt oljeproduksjon og mangel på rør. Men det jeg ser av globale oljelagre er at de egentlig ikke har gått opp, sier råvareanalytikeren og viser til at totale oljelagre har gått sidelengs siden begynnelsen av oktober.

Oljeprisen brent 1. posisjon for utsatt levering er sist omsatt for 67,30 dollar fatet tidlig fredag formiddag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
03:53
Publisert: