Lavere vekst i verdensøkonomien gjør at Det internasjonale energibyrået nå kutter anslagene for oljeetterspørselen neste år. Det viser den siste månedsrapporten fra Det internasjonale energibyrået IEA som offentliggjøres i formiddag. IEA kutter anslagene for neste år med 100.000 fat dagen til 1,2 millioner fat. Årsaken er svakere vekst i verdensøkonomien. I rapporten viser IEA til de siste nedjusteringene fra OECD som anslår en vekst på tre prosent neste år, ned fra 3,4 prosent tidligere.

Advarer mot nye angrep

Den store nyheten i oljemarkedet den siste måneden var angrepet på det saudiarabiske raffineriet Buqyaq og oljefeltet Khurais. IEA-rapporten viser at angrepet førte til at tilbudet falt med 1,5 millioner fat dagen. Tilbudssvikten betyr at IEA nå venter lagertrekk i fjerde kvartal. Angrepet førte til oljepriser over 70 dollar fatet. Nå er prisene imidlertid falt igjen, og nordsjøolje handles fredag formiddag til vel 60 dollar fatet. Neste år vil produksjonen øke fra blant annet Norge, Brasil og USA. I Norge vil blant annet Johan Sverdrup-feltet bidra til veksten i tilbudet. Økningen i produksjonen i landene utenfor Opec vil bety mindre behov for oljekartellet for å balansere markedet.

Selv om markedet i liten grad ble påvirket av droneangrepet i Saudi-Arabia, advarer IEA om konsekvensene av nye angrep.

– En viktig lærdom er at verden må forsikre seg mot slike hendelser gjennom store nok lagre, heter det i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.