Mandag morgen steg prisen på nordsjøolje, Brent 1. posisjon, til over 70 dollar fatet. Så høy har ikke oljeprisen vært siden desember 2014.
Oljeprisen har steget jevnt og trutt fra forrige bunn på rundt 45 dollar fatet i juni i fjor.
– Dette har vært et fantastisk «rally», fastslår oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.
– Overraskende?
– Jeg blir sjeldent overrasket over bevegelser i oljemarkedet. Det går alltid høyere og dypere enn markedet har sett for seg, svarer han.
Kjus tror ikke at oljeprisen kommer til å bli liggende på dagens høye nivå.
– Akkurat nå er det mye psykologi og midlertidige forhold knyttet som spiller inn. Nå har oljeprisen steget litt vel mye. Tiden er nok moden for en korreksjon ned på rundt fire til fem dollar, sier han.
Produksjonskutt
Balansen i markedet er bedre enn på lenge.
I november forlenget oljekartellet Opec andre oljeproduserende land avtalen om å kutte i produksjonen.
– Denne avtalen har ført til at fundamentale forhold har forbedret seg: vi har fått lagertrekk fordi Opec har vært disiplinerte, sier Kjus og peker på at etterspørselen samtidig har vært god.
– Dette innebærer at det er mange som vil tjene på oljeprisoppgangen. Akkurat nå er nok markedet litt overkjøpt, og her ligger det en risiko. Når investorene begynner å selge seg ned igjen, vil prise falle med rundt fem dollar fatet, spår Kjus.
Oljeanalytikeren har et prismål for 2018 på 60 dollar fatet.
– Det betyr at jeg med dagens pris ikke er på «kjøperen». Men jeg ville ikke solgt oljeaksjene mine. Jeg tror vi skal høyere om to år, og at prisen kan nærme seg 80 dollar fatet i 2020, sier Kjus.
Flere rigger i USA
Før helgen viste nye tall fra USA en økning i aktiviteten.
Antallet amerikanske oljeborerigger steg med 10 rigger i uken som endte 12. januar, ifølge den ukentlige riggtellingen til Baker Hughes, skriver TDN Finans. Det er den største økningen i antallet rigger på seks måneder, opplyser nyhetsnettstedet.
Mandag er det amerikanske markedet stengt på grunn av Martin Luther King-day. Nordsjøoljen ble handlet for 69,19 dollar per fat da Oslo Børs stengte fredag.
– Isolert sett tilsier riggtellingen lavere oljepris. Det at amerikanerne ikke er på jobb i dag, betyr mindre volum i markedet og dermed dårligere prisavklaring, sier Kjus.
Dette synet deler han med blant andre oljeanalytiker David Lennox i Fat Prophets.
– Oljeprisen ser komfortabel ut på disse nivåene. Opec-overholdelse er fortsatt en stor faktor å holde øye med, mens den eneste motvinden til økte priser er økt amerikansk produksjon, sier Lennox i Fat Prophets til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.
Geopolitisk uro
Kjus understreker at en oljepris over 70 dollar fatet også er drevet av geopolitiske forhold. Oljeanalytikeren trekker frem:
- Demonstrasjoner i Iran
- Kollaps i Venezuelas økonomi
- Uenighet mellom KRG og Bagdad i Irak
- Sabotasje og uroligheter i Libya
- Sabotasje og trusler mot oljeindustrien i Nigeria
– Geopolitisk risiko har kommet på toppen av det hele, sier Kjus.
Ubalanse i markedet sendte oljeprisen fra nivåer rundt 115 dollar fatet i 2014 til bunnen på rundt 27 dollar fatet i januar 2016.
Mandag formiddag vaker prisen på nordsjøolje like under 70 dollar fatet. (Vilkår)