USAs president Donald Trump har sendt to ministre til et oljetoppmøte i Houston: Energiminister Rick Perry og innenriksminister Ryan Zinke. Sistnevnte er også ansvarlig for en del av energipolitikken, og har blant annet ansvar for tildeling av nye leteområder for olje og gass.

På Hilton-hotellet i Houston, hvor denne ukens toppmøte Ceraweek finner sted, hadde Zinke skviset inn et møte med olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

– Våre relasjoner har alltid vært enestående, skryter Zinke om forholdet til Norge.

Sist gang var det Søviknes som tok imot Zinke under et kort norgesopphold nærmest i det skjulte. Denne gang kommer et uventet samarbeid innen fornybar energi på bordet.

USAs innenriksminister Ryan Zinke (nummer tre fra høyre) og hans nære medarbeidere møtte en liten norsk delegasjon i Houston.
USAs innenriksminister Ryan Zinke (nummer tre fra høyre) og hans nære medarbeidere møtte en liten norsk delegasjon i Houston. (Foto: Per Thrana)

Møttes på Snøhvit

Sent i mai i fjor reiste en liten delegasjon fra Kongressen i Washington, D.C., ledet av Alaska-senator Lisa Murkowski, med et chartret fly til Tromsø og videre til gassanlegget Snøhvit i Hammerfest. Søviknes sto i snøværet da de ankom anlegget.

– Jeg kommer gjerne til Norge igjen, men da må det bli om sommeren, sier Zinke, og ler.

Han forteller ivrig om hensikten med besøket, som er å lære mer om bærekraftig utvinning av olje og gass i nord.

– Jeg besøkte et anlegg i verdensklasse og lærte mye om innovasjon. Og jeg er overbevist om at gass kan bli en broteknologi på vei mot fornybar energi. For første gang på 60 år er USA en nettoeksportør av gass. Det var utenkelig for bare noen år siden, sier Zinke til DN.

Nå vil han åpne for et samarbeid mellom landene innen vindkraft.

Foreslår vindkraftavtale

På det korte møtet i Houston nevnte Søviknes at Statoil er blitt eier i et stort offshore vindkraftprosjekt som skal bygges på kysten ved New York. Da kom en spontan invitasjon i retur.

– Jeg har foreslått en intensjonsavtale for å samarbeide og utveksle kunnskap innen vindkraft, sier Zinke, og legger til:

– Det er viktig å ha en god alliert vi kan dele de beste ideene med. Når allierte produserer energi sammen til så lave kostnader som mulig, skaper det fred og rikdom, sier han.

Etter det DN forstår, kom invitasjonen uten at det er forberedt av embetsverket på forhånd. Søviknes var oppglødd etter møtet.

– Det kom litt overraskende, men er desto mer hyggelig. Han foreslo det over bordet og vi ble enige om at dette gjør vi, sier Søviknes.

I 2016 vant Statoil en auksjon av en havvindmøllepark med 400 megawatt som skal bygges utenfor New York.

Statoils bærekraftsdirektør Bjørn Otto Sverdrup er i Houston.
Statoils bærekraftsdirektør Bjørn Otto Sverdrup er i Houston. (Foto: Per Thrana)

Statoils direktør for bærekraft, Bjørn Otto Sverdrup, kommenterer nyheten om en intensjonsavtale slik:

– Statoil arbeider aktivt med å utvikle vindkraft til havs i Europa og i USA, og vi er positive til tiltak som kan fremme satsingen. Det er vanskelig å si mer nå siden vi ikke kjenner detaljene, sier Sverdrup.

Søviknes sier støtten er viktig.

– Det gir et godt samarbeid med lokale og nasjonale myndigheter helt fra starten av. Det kan gi store muligheter, i første omgang for Statoil, sier han.

Frister med fred

Den tidligere kommandørkapteinen i den amerikanske marinen har for vane å nevne energi- og sikkerhetspolitikk i samme åndedrag. Også i samarbeidet med Norge:

– Dette er også et spørsmål om fred. Som tidligere «navy seal» vet jeg at det finnes mange grunner til å gå til krig, men å få kontroll over energiressurser får ikke være én av dem, sier Zinke.

Like etter møtet med den norske delegasjonen gikk Zinke på scenen i Houston og forsøkte å fri til tilhørerne med et lignende budskap. Han forklarte hvorfor Trump-administrasjonen vil være uavhengig av eksport av olje og gass fra utlandet.

Olje- og energiminister Terje Søviknes blir fotografert av kommunikasjonsfolk i de norske og amerikanske departementene under en armslag etter møtet med statsråd Ryan Zinke.
Olje- og energiminister Terje Søviknes blir fotografert av kommunikasjonsfolk i de norske og amerikanske departementene under en armslag etter møtet med statsråd Ryan Zinke. (Foto: Per Thrana)

– Jeg vil ikke se deres barn i felten langt fra hjemlandet i en kamp om energiressurser. Jeg vil ikke at de skal se det jeg har sett. Moralsk sett er det derfor bedre å produsere energi innenlands, sa Zinke fra scenen.

Zinke er blitt beskyldt i USA for å smøre tykt på cv-en som ligger ute på hjemmesiden til departementet. Der står det at han «ledet en styrke på 3500 spesialsoldater i Irak» i 2004. Den pensjonerte generalen Michael S. Repass har sagt til New York Times at beskrivelsen er en «strekk», men at Zinke er en bra kar.

Nylig har Zinke møtt motstand mot planene om å åpne en rekke nye felt for olje- og gassvirksomhet.

Må forsvare tollmur

Nye tollsatser på stål og aluminium har vært et hett tema siden president Trump foreslo det for en uke siden, og skapte frykt for internasjonal handelskrig. Senere har presidenten sagt at han kan droppe nye importavgifter om han får en ny frihandelsavtale med Canada og Mexico (Nafta-avtalen).

Tirsdag ettermiddag trakk Trumps øverste økonomiske rådgiver Gary Cohn seg overraskende fra jobben og det knyttes til de nye tollsatsene.

Quinnipiac University Poll sier 50 prosent av amerikanere er imot de nye satsene, mens 31 prosent er for.

Zinke forsvarer dem.

– Det er alltid en fare for at tollsatser kan bryte ned etablerte markeder og øke kostnadene. Industrien må selv reformeres fra innsiden og bli mer konkurransedyktige. Nye satser kan hjelpe med å oppnå det, og skape en moderne industri.

– Tror du de nye satsene blir innført?

– I en eller annen form tror jeg definitivt det. Presidenten vår har sagt at han er veldig fokusert på at dette skal skje, sier Zinke.

Søviknes sier han i Houston har merket seg en bekymring for at økt toll kan skape problemer for tilgang på stål av god kvalitet til olje- og gassprosjekter.

– Flere argumenterer for å hindre at en ny politikk skal få utilsiktede konsekvenser, sier Søviknes.

Zinke avsluttet besøket i Houston med å låne en linje fra president Trump.

– Takk for at dere er med på å «make American energy great again», sa Zinke fra scenen.(Vilkår)