Oljeprisen handles tirsdag morgen over én dollar per fat lavere enn nivået da Oslo Børs stengte mandag, samtidig som det har kommet rapporter om lagerbygging ved Cushing og EIA venter en økning i skiferoljeproduksjonen i januar.

Ifølge data fra Genscape skal råoljelagrene ved Cushing, Oklahoma, i USA ha steget med mer enn 1 million fat fra 11. til 14. Desember, melder Reuters.

Samtidig opplyser Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy (EIA) i sin seneste Drilling Productivity-rapport, publisert mandag kveld, at de venter at skiferoljeproduksjonen fra USA vil stige med 134.000 fat per dag fra desember til januar, slik at januar-produksjonen blir på 8,166 millioner fat per dag.

Videre har byrået også oppjustert anslaget på skiferoljeproduksjonen for desember, til 8,032 millioner fat pr dag, fra tidligere estimat på 7,944 millioner.

- Stigende amerikanske skiferoljeproduksjonsnivåer sammen med en oppbremsing i den globale økonomiske veksten truer med å motvirke Opec+ sine tiltak samtidig som markedene vurderer potensialet for løsere fundamentale forhold, sier analytiker Benjamin Lu Jiaxuan i Phillips Futures til Reuters.

Tjener ikke penger

Den hersker imidlertid sterk tvil om bærekraften i amerikansk skiferoljeproduksjon. I tillegg er det store flaskehalser i det landbaserte transportsystemet som skal bringe oljen ut til kysten. Dermed stiger lagrene, og oljen forhindres fra å nå verdensmarkedet.

Saken fortsetter under bildet

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Mikaela Berg)

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB har tidligere påpekt at en utvidelse av rørkapasiteten tidligst vil være på plass sent i 2019.

I en nylig oppdatering påpeker han også at amerikanske skiferoljeprodusenter taper penger på hvert produserte oljefat på dagens prisnivåer.

«På dagens råoljepriser driver den amerikanske skiferoljevirksomheten med negativ kontantstrøm og aksjeeierne har tapt penger siden starten av 2017, mens det amerikanske høyrentemarkedet for energiselskaper nå ser ut til ha stengt», skriver han i oppdateringen.

Ser høyere oljepris

Han støttes av forvalter Martin Mølsæter i Firstfondene.

Den kraftige skiferoljeproduksjonen i USA den seneste tiden har skapt en illusjon om at amerikansk olje skal overflomme markedet, mener han.

Saken fortsetter under bildet

Porteføljeforvalter Martin Mølsæter i First-fondene.
Porteføljeforvalter Martin Mølsæter i First-fondene. (Foto: Mikaela Berg)

– De må ha en oljepris som ligger godt over ti dollar fra dagens nivå bare for å gå cash break-even (vise lønnsomhet, red.anm.). Jeg konkluderer med at dagens oljepris er altfor lav for å opprettholde produksjonen, sier Mølsæter til DN.

Samtidig avtar den landbaserte riggaktiviteten i USA. Det er et signal som fort kan gi seg utslag i økt kjøp av lange oljekontrakter, som derigjennom kan dra med seg oljeprisen for umiddelbar levering, mener han.

– Settingen for at du skal få høyere oljepris i tiden fremover ser veldig bra ut, sier forvalteren.

Trenger nye brønner

Det som betyr noe for veksten i amerikansk skiferoljeproduksjon er antall brønnboringer per måned og hvor mye ny produksjon de bringer inn sammenlignet med tapene i eksisterende produksjon. For tiden er produksjonen avtakende med omkring 530.000 fat per dag i måneden, påpeker Schieldrop.

«Flere og flere brønner trengs å bli fullført hver måned for å motvirke detet. Netto nyproduksjon fra fullførte brønner og tapene i eksisterende produksjon er det som enten bringer vekst eller fall i amerikansk skiferoljeproduksjon», skriver Schieldrop.

Han beregner seg til at amerikanske produsenter bare trenger å redusere antall fullførte brønner med 231 brønner per måned for at veksten i skiferoljeproduksjon blir null.

«Dersom råoljeprisene fortsetter på dagens nivåer er dette nøyaktig hva vi vil se: fullføring av brønner vil komme ned på dette nivået og vi vil ha null marginal produksjonsvekst i amerikansk skiferoljeproduksjon», skriver oljeanalytikeren.

Spår nullvekst

Så langt har oljekartellet Opec og samarbeidende Russland, omtalt som Opec+, lagt et gulv på oljeprisen på 60 dollar fatet, påpeker Schieldrop.

«Dersom vi holder oss på dette nivået vil antall fullførte brønner trolig komme ned mot nullnivået og amerikansk skiferoljeproduksjon vil stoppe å vokse en stund. Lavere oljepriser og mangel på kreditt, som følge av stans av obligasjonstilbakekjøp/kvantitative lettelser, vil nå trolig gi Opec+ en hjelpende hånd i å balansere markedet», skriver analysesjefen

Markedet ser nå mot APIs seneste ukentlige amerikanske oljelagerundersøkelse, som publiseres senere tirsdag.

Amerikansk lettolje for utsatt levering (WTI 1. posisjon, januar) omsettes tirsdag morgen for 49,40 dollar per fat, ned 80 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten sluttet på 50,20 dollar.

Til sammenligning ble WTI-kontrakten handlet for 50,36 dollar per fat da Oslo Børs stengte mandag.

Nordsjøoljeprisen for utsatt levering (brent 1. posisjon, februar) omsettes tirsdag morgen for 58,67 dollar per fat, ned 94 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten sluttet på 59,61 dollar.

Til sammenligning ble Brent-kontrakten handlet for rundt 59,91 dollar per fat da Oslo Børs stengte mandag.

Nordsjøolje for umiddelbar levering (brent spot) noteres i morgentimene til 58,48 dollar per fat.

Prisdifferansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske WTI med februar-levering er nå på 8,99 dollar per fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik driver han en av Rema-butikkene med størst omsetning i landet
– Jeg gjør ingenting som ikke gir meg omsetning, sier Johnny Karlsen på Rema 1000 Bekkestua.
01:23
Publisert: