Fredag ettermiddag landet Skagen 44-sjef Arne Bernhard Larsen på Sola etter en oljekonferanse utenlands. Nyheten om krafttrader Einar Aas' økonomiske kollaps berører ham mer enn de fleste. Aas eier nemlig 44 prosent av det lille oljeselskapet gjennom sitt investeringsselskap Toppen Invest.

– Jeg var sjokkert som de fleste andre, jeg visste ikke at han var i den situasjonen. Det er tragisk. Han har vært en veldig fin samarbeidspartner å ha. Vi har bare positivt å si om ham, sier Larsen idet han setter seg inn i taxien på vei hjem.

Det er tragisk. Han har vært en veldig fin samarbeidspartner å ha
Arne Bernhard Larsen i Skagen 44

– Han kom inn veldig tidlig, og har vært med oss siden cirka 2009. Jeg har kjent ham og hatt et godt forhold til ham. Han har ikke vært i styret, men har fulgt organisasjonen tett og vært på besøk. Han er en behagelig person å ha med å gjøre, sier Larsen.

65 millioner kroner

Larsen mener det er vanskelig å si noe særlig om konsekvensene av Aas-kollapsen.

– Det er umulig å si så mye nå, sier Larsen.

Det var kjennskapet til en av de andre eierne som brakte Aas inn i Stavanger-selskapet i 2009. Eierandelen har økt med årene etter hvert som Skagen 44 har trengt penger til oljeleting. Ifølge Larsen har Aas til sammen skutt inn 65 millioner kroner i selskapet, sist gang i en emisjon i 2015.

– Han er den største eieren, og har vært med og tatt ansvar. Men vi er i business uansett, og er ikke direkte avhengig av at han deltar i emisjoner. Vi har ikke vært gjennom en emisjon siden 2015, sier Larsen.

Aas sendte selv ut en pressemelding torsdag der han opplyste om at store tradingtap trolig ville medføre akkord eller personlig konkurs. Den mediesky traderen ba samtidig om å slippe flere mediehenvendelser om saken.

Hvis Aas går personlig konkurs, vil aksjene havne på andre hender. Det berører altså ikke selskapets drift direkte.

– Aktiviteten i selskapet fortsetter. Det betyr ikke noe stort for oss, sier Larsen.

Mye penger ut

Regnskapene i Skagen 44 vitner uansett om en kapitalkrevende virksomhet. På de fem siste regnskapsårene har selskapet hatt 246 millioner kroner i samlet underskudd før skatt. Den gunstige kontantrefusjonsordningen for oljeleting gjør likevel at selskapet har fått det meste av dette dekket av staten. Det samlede underskuddet etter skatt ligger derfor på mer håndterlige 51 millioner kroner for disse fem årene.

Ifølge Larsen har selskapet vært med på syv boringer siden oppstarten i 2006, hvorav to har gitt mindre funn. Nå er selskapet medeier i tre boreklare prospekter, hvorav to skal bores neste år. Ifølge Larsen jobber selskapet med å finansiere deltagelsen i brønnene. Salg av andre lisenser eller en ny emisjon er blant alternativene.

Lenge drev for øvrig selskapet en konsulentvirksomhet parallelt, men denne er blitt nedskalert ettersom oppdragsmengden tørket opp i oljenedturen. Ifølge styreleder Jostein Herwig har selskapet derfor permittert flere av de ansatte.

En av de største medaksjonærene i Skagen 44 er Tor Dagfinn Veen, som i sin tid var med å starte Skagenfondene. Navnelikheten med fondsforvaltningsselskapet skal likevel skyldes at oljeselskapet startet opp med Skagen 44 som kontoradresse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: