Den tidligere kraftmegleren Einar Aas gjør retur i kraftmarkedet som analytiker.

Aas skal ifølge Montel News jobbe som markedsanalytiker for kraftmegleren Branden Forvaltning i Arendal.

– Vi kan bekrefte at Einar Aas har vært ansatt som analytiker hos Branden Forvaltning siden 1. januar. Han skal ikke stå for noe meglervirksomhet, sier Åsmund Haugsvær, styreleder i Branden til Montel.

«Hei. Det vil ikke bli gitt noen kommentarer ut over det som står på Montel. Mvh Einar Aas», skriver Aas i en sms til DN.

Einar Aas gjorde i mange år stor suksess i kraftmarkedet og lå helt på inntektstoppen i Norge. I 2018 gikk det meste over ende etter at Aas tapte et stort veddemål i kraftmarkedet.

Sterk kritikk

Aas og Branden Forvaltning har også tidligere jobbet tett sammen. Finanstilsynet har kommet med sterk kritikk mot kraftbørsen Nasdaq for at Haugsvær og hans kollega Grunde Thorsen, og Aas' kone Torunn Kveim, kunne handle på Nasdaq med Aas' medlemskap.

Krafttraderne Haugsvær og Thorsen har også fungert som stedfortredere for Aas på kraftbørsen, og de har også forvaltet en portefølje som var eid av Aas.

Kan ikke tjene over 1,2 mill.

Etter kollapsen har Aas måttet selge unna en rekke eiendommer, som en luksushytte i Nissedal og en toppleilighet på Tjuvholmen i Oslo. Han har også solgt unna eiendom i Spania og en del kunst.

Aas og kreditorene inngikk en omstridt avtale som gjorde at Aas fikk beholde huset og unngikk personlig konkurs.

Dette er blant elementene i avtalen mellom krafttraderen og de 166 kreditorene:

  • Einar Aas vil kunne tjene 1,2 millioner kroner i året i to år, uten å måtte dele med kreditorene.
  • Aas' hus i Grimstad verdsettes til rundt 20 millioner kroner i avtalen. Han beholder huset, men har måttet godta at kreditorene har pant på drøyt halvparten av verdien. Pantet skal etter planen tilbakeføres om noen år, når Aas har fått realisert verdier. Markedsverdien er satt langt lavere enn teknisk verdi, fordi det er tvilsomt om noen vil betale så mye som Aas har nedlagt i det nyrenoverte huset i Grimstad.

Vurderingen fra et flertall av kreditorene var da at dette var den beste sjansen for å få tilbake så mye som mulig av pengene som gikk tapt. Selv om enkelte av kreditorene som Agder Energi mente Aas slapp for billig unna.

Statkraft-sjef Christian Rybbibg-Tønnesen var blant pådriverne for avtalen mellom kreditorene og Aas. Han opplyser til DN tirsdag ettermiddag at han ikke ønsker å kommentere saken.

Einar Aas og Nasdaq Clearing i Stockholm inngikk også en frivillig avtale. Nasdaqs uttalte mål var å få mest mulig tilbake av tapet på 1,1 milliarder kroner, som oppsto da det solgte den fallerte gigantporteføljen til Einar Aas i en lukket auksjon den 13. september 2018.'

Kreditor positiv til ny jobb

Konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi, som er blant Aas' kreditorer, synes det er fint at han har funnet et sted han vil jobbe.

– Einar Aas er blant dem som har forstått kraftmarkedet best over mange år, så at det er noen i markedet som ønsker hans kompetanse forstår jeg godt, sier Syvertsen til DN.

Han forteller at han venter at Aas holder seg lojal til avtalen med kreditorene.

– Nå har vi inngått en avtale med ham, og store deler av den er gjennomført. Så lenge han er lojal til den så forstår vi godt at han vil begynne å jobbe igjen, og at han velger å ta jobb i kraftmarkedet.

– Håper dere han vil tjene mer enn 1,2 millioner i ny jobb?

– Vi har ingenting i mot at han skal tjene mer penger enn det, så lenge han er lojal mot avtalen som er inngått.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.