Klokken 21.00 tirsdag kveld ble det registrert nye heftelser i eiendomsregisteret knyttet til alle eiendommene som eies av den fallerte krafttraderen Einar Aas (47) i Grimstad.

«Registerenheten kan ikke disponeres over uten samtykke fra rettighetshaver», står det nå i eiendomsregisteret knyttet til alle eiendommene; med Wikborg Rein advokatfirma som rettighetshaver. Dette betyr at ingen kan disponere over eiendommene uten underskrift fra advokaten hos Wikborg Rein.

Wikborg Rein Advokatfirma as er engasjert av Einar Aas til å bistå ham i forbindelse med den situasjon som har oppstått i forlengelsen av hans handel i kraftderivater.

– Wikborg Rein har representert Aas siden forrige torsdag, sier managing partner Finn Bjørnstad i Wikborg Rein.

Han opplyser at det er ganske vanlig med slike urådigheter når en slik type sak oppstår.

– Dette blir registrert for å unngå at andre kreditorer tar beslag med prioritet, sier Bjørnstad.

For å unngå skade

– Vi gjennomfører for øyeblikket – etter samråd med Nasdaq – en prosess hvor alle verdier av betydning eiet av vår klient «fryses» under vår kontroll, skriver partner Marius Moursund Gisvold i Wikborg Rein i en epost til DN.

– Hensikten med dette fra Einar Aas side er utelukkende å forhindre at det oppstår usikkerhet rundt disponeringen av de aktuelle verdiene, og at ulike interesser tar skritt i all hast som kan skade Aas eller fellesskapet av dem som fremmer krav mot ham, skriver Gisvold.

DN har bedt pressetalsmann David Augustsson i Nasdaq Clearing bekrefte at Wikborg Reins handlinger skjer etter samråd med dem. Det vil han ikke svare på, men viser i stedet til en epost han sendte til DN tirsdag ettermiddag der han skriver at «Vi har innledet en prosess for å fryse hans verdier, i tillegg til andre passende juridiske tiltak i Norge. Vi har ingen øvrige kommentarer og kommer til å fortsette å kommunisere med våre medlemmer for å få tilbake så mye penger som mulig fra Einar Aas.»

–Hensikten med en slik disposisjon er først å vise at Aas ikke har til hensikt å foreta kreditorfiendtlige disposisjoner – urådigheten hindrer han i dette – samt å gi uttrykk for at Aas ønsker å behandle kreditorene likt og på en ordnet måte, skriver Erling Opdal, partner hos Advokatfirmaet Ræder as, i en epost til DN.

– Han er proaktiv og gir – slik jeg leser dette – uttrykk for at han primært vil forsøke gjeldsforhandlinger med kreditorene, skriver Opdal.

Eiendommer for 200 millioner?

Einar Aas eier eiendommer for mellom 150 og 200 millioner kroner som nå trolig blir solgt for å dekke inn mest mulig av tapet. Heftelsene omfatter blant annet en kostbar leilighet på Tjuvholmen i Oslo, et stort hyttetun i Nissedal i Telemark og flere strandeiendommer på Sørlandet.

Til sammen er eiendommene kjøpt for 131,5 millioner kroner. Verdien er trolig betydelig høyere i dag. Aas startet kjøpefesten i 2004 da han bladde opp ni millioner kroner for strandeiendommen på Naxbie i Grimstad kommune. Dette har ikke bare vært Aas' hjem, men også krafttraderens kontor hvor pengene har rent inn år etter år.

Einar Aas hjem med adresse i Naxbie 15 i Grimstad.
Einar Aas hjem med adresse i Naxbie 15 i Grimstad. (Foto: Linda Helen Næsfeldt)

Siden 2004 har Aas kjøpt opp flere naboeiendommer og tomter ved siden av luksusvillaen. Frem til 2012 brukte han til sammen 26,6 millioner kroner på å kjøpe opp disse eiendommene.

Våren 2009 vendte Aas blikket ut fra Grimstad, og kjøpte en toppleilighet på Tjuvholmen i Oslo for 14,2 millioner kroner. Senere samme år kjøpte han også naboleiligheten for 27,5 millioner kroner.

Etter flere år med eventyrlige gevinster, sendte Einar Aas sist uke ut en pressemelding der han forklarte at han hadde tapt alt og at han ikke kommer til å kommentere situasjonen ytterligere.

DN skrev i den første versjonen av denne saken (publisert 19. september, klokken 09.32) at Wikborg Rein representerer Nasdaq clearing. Det stemmer ikke, Wikborg Rein representerer Einar Aas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Olav Thon (95): – Nå har jeg vært snill gutt veldig lenge
00:26
Publisert: