Den tidligere traderen Einar Aas tjente over tre milliarder kroner i kraftmarkedet før det brått var slutt i 2018, da et gigantveddemål på prisdifferanser mellom Norden og Tyskland surnet så til de grader at det slo ham konkurs.

Nå er fjorårsregnskapet til Toppen Invest, Aas' investeringsselskapet, publisert. DN har tidligere skrevet at selskapet, som de seneste årene i hovedsak har vært investert i eiendomsprosjekter på den spanske sørkysten, skulle selge sine eiendeler verdt flere hundre millioner kroner, for å dekke tapene Einar Aas' milliardveddemål påførte blant annet kraftbørsen til Nasdaq.

I fjor høst skrev DN at bare formaliteter gjensto før salget av den siste spanske eiendommen var i boks, og etter salgene skulle selskapet avvikles.

Avviklingen har tydeligvis ikke skjedd, og regnskapet for 2021 viser et underskudd på ni millioner kroner.

Året før gikk selskapet til sammenligning nesten 56 millioner kroner i pluss, og den store forskjellen i årsresultatene stammer fra et fall på rett under 93 millioner kroner i finansinntekter. Hele overskuddet i 2020 gikk til å betale kreditorene, mens Aas selv har vært fri til å tjene det han vil siden november 2020.

Investeringsselskapet rapporterer rett nok reduserte drifts- og finanskostnader, henholdsvis på 1,4 og 13 millioner kroner mot 19,7 millioner og 22,7 millioner kroner i 2020.

Betalt tilbake 60 prosent

Einar Aas, som har for vane å holde lav profil, tapte etter DNs anslag 1,3 milliarder kroner personlig. Tapet han påførte Nasdaq skal ha vært på 1,1 milliard.

For å gjøre opp for seg, gjorde Aas og kreditorene høsten 2018 en avtale om at det meste han eide privat og gjennom investeringsselskapet Toppen Invest skulle selges unna. Luksusboligen i Grimstad, samt noen biler og båter, fikk Aas likevel beholde.

Inntektene fra salgene gikk rett til kreditorene, og i tillegg måtte Aas gi fra seg alt han tjente over 1,2 millioner kroner i året.

Etter salgene, som ved siden av Spania-eiendommene også omfattet hytter, strandeiendommer, aksjer og en leilighet på Tjuvholmen, skal kreditorene etter det DN forstår ha fått tilbake rundt 670 millioner kroner, altså rundt 60 prosent av tapet på 1,1 milliard.

Ved inngangen til 2020 ble Aas ansatt som analytiker i Branden Forvaltning, eid av hans mangeårige venner fra krafttradingmiljøet i Arendal, Åsmund Haugsvær og Grunde Thorsen.

DN har sendt en epost til Aas med forespørsel om en kommentar til regnskapet, men ikke fått svar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.