Fra gressplenen til Trond Gulestø kan man høre en jevn during. Den er ikke spesielt høy, men den forsvinner aldri.

Gulestø er nærmeste nabo til bitcoinselskapet Kryptovault og har bodd her i 20 år. Han bodde her også da Norske Skog produserte og rullet tonnevis av papir vis-à-vis hagen hans.

– De hadde det i hvert fall stille fra elleve om kvelden til syv om morgenen, sier han.

Han og de andre i nabolaget har klaget inn selskapet til kommuneoverlegen og plan- og arealavdelingen i Ringerike kommune. Kommunen har sagt Kryptovault risikerer å bli pålagt stans om de ikke demper støyen, men fabrikken er fortsatt i drift, riktignok med noe mindre støy enn tidligere i sommer.

Nå vil Gulestø og de andre naboene ta saken opp med Fylkesmannen.

Flyttet soverom ned i kjelleren

– Lyden fra fabrikken er der 24 timer i døgnet 365 dager i året. Sommeren vår er ødelagt, sier Gulestø.

Slik høres en bitcoinfabrikk ut
Konstant støy fra viftene på bitcoinfabrikken i Hønefoss har fått naboene til å reagere. Selskapet som eier fabrikken har tatt bråket på alvor, de har nå investert syv millioner kroner for å fikse problemet.
00:51
Publisert:

Selv har han sovet med vinduene lukket i sommer, mens flere av de andre naboene har flyttet soverommet ned i kjelleren.

Eirin Brudvik bor et stykke lenger borte, og er en av dem som har flyttet soverommet en etasje ned.

– Det er så alvorlig for oss. Eiendommene våre har fått en enorm verdireduksjon. Vi kan ikke selge hus. Det er ingen som vil komme hit å ha en konstant dur, sier hun.

Investerer i lydisolering

De to naboene sier at støyen er blitt lavere i løpet av sommeren etter at Kryptovault ble klar over alvoret i saken og begynte å montere lydisolering inne på fabrikken. Kryptovault har foreløpig investert syv millioner kroner i lydisolerende tiltak.

– Vi beklager veldig de støyutslippene som er der nå. Dette er ikke akseptabelt for naboene. Vi overtok fra en tredjepart i mars i år, og kort tid etter at vi overtok så vi at det var utfordringer knyttet til støy, og vi engasjerte kort tid etter Norconsult. Det er ikke til å komme fra at det har vært med utfordrende og mer kostbart å løse disse støyutfordringene enn vi hadde trodd på forhånd, sier administrerende direktør Stig Myrseth i Kryptovault.

Ifølge Kryptovaults fremdriftsplan skal de den 20. august være ferdig med det støyisolerende arbeidet og dagene etter skal de foreta støymålinger. Disse skal ligge under anbefalte grenseverdier for industri i henhold til Klima- og miljødepartementets støyretningslinje. Den ligger på 45 desibel og er omtrent like høy som en vanlig samtale på en meters avstand. Ifølge Trond Gulestø har naboene med sine egne desibelmålere målt opp mot 70 desibel i sommer.

Uenig om hvilke krav som gjelder

I den lille bygda Dale mellom Bergen og Voss har Kryptovault også etablert seg. Også der har de fått frustrerte naboer som har klaget selskapet inn til kommunen. Helsevernenheten i Bergen kommune har pålagt Kryptovault å holde lydnivået fra fabrikken under 35 desibel om natten og 45 desibel på dagtid.

Talsperson for Kryptovault og tidligere stortingspolitiker for Frp, Gjermund Hagesæter, mener et lydnivå på 35 desibel om natten er helt urimelig. Han mener selskapet er en industri og dermed kan forholde seg til 45 desibel om natten.

«Vår vurdering er at å definere støy fra datamaskiner som driver utvinning av kryptovaluta som industri er å dra definisjonen for langt. I beste fall er det i grenseland», skriver helsevernenheten i Bergen kommune i et dokument.

Miljødirektoratet slår i et brev sendt til Trond Gulestø fast at heller ikke de vurderer virksomheten til Kryptovault som industri.

Bombetrussel

For noen har støyen vært mer sjenerende enn for andre. 11. august mottok Kryptovault en bombetrussel gjennom kontaktskjemaet til selskapet.

«Om dere ekspanderer mye og forsøpler hele landet med støyen, da blir bygget deres sabotert. Jeg vil tro eksplosiver vil være det enkleste», står det i brevet, som er sendt fra dekknavnet «Anton Nym».

Kryptovault mistenker at den gjelder anlegget på Dale i Vaksdal. Selskapet har anmeldt trusselen til politiet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I dette parkeringshuset står over 60 Tesla-biler parkert
Flere av de venter på service. Les hele saken i lenken under.
00:49
Publisert: