Med oljepriser i underkant av 80 dollar fatet tjener Equinor like mye penger som før oljekrisen for alvor satte inn. I tredje kvartal fikk selskapet et justert driftsresultat på 4,8 milliarder dollar. Det er opp fra 2,3 milliarder dollar i samme periode i fjor.

På forhånd ventet analytikerne som følger selskapet et resultat på 4,9 milliarder dollar.

– Med god drift og produksjonseffektivitet leverte vi sterke resultater og kontantstrøm fra alle segmenter. Vi har fortsatt å styrke balansen, og har redusert gjeldsgraden til 25,7 prosent dette kvartalet, sier konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding.

Til sammenligning fikk selskapet i tredje kvartal 2014 et justert driftsresultat på 4.948 millioner dollar. Oljeprisen nådde sin foreløpige topp på tampen av andre kvartal sommeren 2014. Da ble et fat nordsjøolje handlet til 114 dollar fatet.

– Vi har oppnådd betydelige kostnadsforbedringer de siste årene, og leverer derfor høyere verdiskapning ved høyere priser. Vi vil styrke vår konkurranseposisjon ytterligere gjennom fortsatt sterkt kostnadsfokus. Som følge av kapitaldisiplin og effektiv prosjektgjennomføring, kan vi redusere investeringsprognosene for 2018 til om lag 10 milliarder dollar, sier Sætre.

Equinor leverte en samlet egenproduksjon på 2,066 millioner fat oljeekvalienter per dag i tredje kvartal, en økning på en prosent fra 2,045 millioner per dag i samme periode i 2017. Økningen skyldtes hovedsakelig oppstart av nye felt, porteføljeendringer og ytterligere brønner i produksjon, delvis motvirket av høyt vedlikehold, ifølge Equinor.

Satser i Brasil

Parallelt med kostnadskutt og stort press på underleverandører, har Equinor under nedturen i stor grad opprettholdt leteaktiviteten både på norsk sokkel og internasjonalt.

Det store nye satsingsområdet er Brasil. Frem mot 2030 planlegger Equinor å investere rundt 15 milliarder dollar, over 120 milliarder kroner i feltutbygginger i Brasil.

Og investeringene skal gi god avkastning har konsernsjef Eldar Sætre lovet.

– Vi ser, basert på våre prisforutsetninger, en kontantstrøm i 2030 etter skatt på rundt to milliarder dollar per år. Det er en formidabel satsing. Etter norsk sokkel kan dette bli den største satsingen vi har, sa Sætre til Dagens Næringsliv i sommer.

Letedirektør Tim Dodson var ikke mindre optimistisk da han under oljemessen i Stavanger dro linjene helt tilbake til de store funnene på norsk sokkel på 1970-tallet.

– Dette er det mest spennende jeg har vært med på i hele min karriere, sa Dodson.

Uklart om investeringer

Et av de store spørsmålene fremover er hva Equinor vil bruke den enorme inntjeningen til. Analytikere venter både lavere gjeldsgrad i selskapet, kanskje høyere utbytter og tilbakekjøp av aksjer eller oppkjøp. Foruten Brasil er det få nye store satsingsområder som så langt har pekt seg ut. Selskapet har selv pekt på at det vil bli brukt mer penger på fornybarområdet. I 2030 skal mellom 15 og 20 prosent av selskapets investeringer gå til fornybarprosjekter. Det betyr investeringer på opp rundt 100 milliarder kroner, ifølge Equinor selv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.