Tirsdag formiddag er det som kan krype og gå av topper i norsk olje- og gassnæring til stede på Equinors årlige høstkonferanse. I spissen for gjestene er statsminister Erna Solberg, konsernsjef Eldar Sætre, Fatih Birol fra Det internasjonale energibyrået IEA. Patricia Espinosa fra FNs klimakonvensjon og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Før åpningen møtte Solberg pressen. Overfor Dagens Næringsliv avviser hun at det er aktuelt å endre petroleumsskatten slik KrF ønsker.

– Vi må tilpasse oss en ny klimahverdag, sa KrFs miljøpolitiske talsperson Tore Storehaug for 14 dager siden. Storehaug understreket at petroleumsskatten blir et naturlig punkt å diskutere regjeringsforhandlingene med Solbergs regjering.

– Jeg ønsker en utredning som gir grunnlag for en omlegging slik at skattesystemet blir investeringsnøytralt. Det er viktig både av hensyn til å hindre en todeling av norsk økonomi og fordi vi må tilpasse oss en ny klimahverdag. Da kan vi ikke ha et skattesystem som vrir investeringer mot petroleum og som kan gjøre samfunnsøkonomisk ulønnsomme investeringer lønnsomme for bedriftene, sa han da.

– Det er viktig å ikke lage raske brudd

Nå avviser Solberg en diskusjon om petroleumsskatten.

– En av de viktigste delene av norsk olje og energipolitikk er å ha stabilitet rundt den. Politisk stabilitet rundt systemene er viktig. Jeg tror det er viktig å huske at norsk olje- og gassnæring om noen år kommer til å ha lavere aktivitet særlig på nybygging fordi det er mindre nye store felt som er funnet. Vi bygger ut de to siste store. Og det å gjøre store endringer i hvordan systemene er nå, tror jeg ikke er riktig å gjøre. I så fall må det gjøres i stor samforståelse med næringen om hvordan nye systemer skal være. Det er viktig å ikke lage raske brudd slik at vi setter mange arbeidsplasser i Norge i fare, sier hun.

Fra talerstolen på konferansen understreket hun at det viktigste for regjeringen er å:

  • Ha stabile rammevilkår.
  • Tilby tilgang på leteareal.
  • Sikre god kvalitet på helse, miljø og sikkerhet.

KrF har spurt Finansdepartementet om gevinsten av å gjøre petroleumsskatten mer nøytral.

Departementet svarer at «skatteutgiften ved høye investeringsfradrag i særskatten (avskrivninger, friinntekt og rentefradrag) er for 2018 anslått til 9 155 mill.»

Samtidig skriver det at inntekter som følge av endringer i petroleumsskatten ikke vil påvirke det oljekorrigerte budsjettet for 2019, «men vil øke handlingsrommet i fremtidige budsjetter».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tilbudstrend tok av i Norge i 2015. Fredag er det tid igjen
01:26
Publisert: