– Jeg skal prøve å gå gjennom resultatet før politiet kommer, sa Eldar Sætre med referanse til sine Beatles-helters siste liveopptreden da han klokken ni entret talerstolen for sin siste kvartalspresentasjon 40 minutter gikk det før politiet stanset Beatles-konserten.

– Resultatet i tredje kvartal er sterkt preget av lave olje- og gasspriser, fortsatte Sætre før han gikk inn i detaljene fra kvartalsresultatet.

Equinor resultat for tredje kvartal viser et underliggende driftsresultat på 0,78 milliarder dollar, mot 2,59 milliarder dollar i samme periode i fjor. Nedgangen skyldes lavere olje- og gasspriser i kjølvannet av koronapandemien. Nordsjøolje handles nå til under 40 dollar fatet, mer enn 20 dollar lavere enn på samme tid i fjor.

På forhånd viser estimater fra 15 analytikere innhentet fra TDN Direkt et underliggende driftsresultat på 1,06 milliarder dollar for tredje kvartal.

Netto tap på 20 mrd. kroner

Siden før den gang Statoil ble børsnotert i 2001 har Eldar Sætre vært sentral i utarbeidelsen av kvartalsresultater og årsrapporter. I morgentimene torsdag legger han frem sitt aller siste resultat, først for pressen og siden for analytikere. Resultatfremleggelsen er den siste offentlige opptredenen for Sætre som konsernsjef. Sætre har vært konsernsjef siden høsten 2014 etter at Helge Lund forlot selskapet til fordel for toppjobben i British Gas.

Resultat etter skatt endte på minus 2,12 milliarder dollar. Det tilsvarer et tap på rundt 20 milliarder kroner. Årsaken er store nedskrivninger i USA, internasjonalt - og også i Norge.

Før Sætre går av tar Equinor også store nedskrivninger etter at selskapet har justert ned sine oljeprisforventninger kraftig.

– Vi justerer nå ned våre langsiktige prisforutsetninger. Det gjør vi etter grundige markedsundersøkelser, sier Sætre på presentasjonen.

Nedskrivninger på 27 mrd. kroner

Equinor må nemlig nok en gang ta nye store nedskrivninger. Til sammen skriver selskapet ned verdiene med 2,93 milliarder dollar, mer enn 27 milliarder kroner. Det er reduserte prisforventninger til olje og gass som driver nedskrivningene. Nærmere 13 milliarder kroner av nedskrivningene knytter seg til investeringene i USA, hvorav over 11 milliarder nye kroner til landvirksomheten.

  • Videre tas det nedskrivninger på 11 milliarder kroner knyttet til den internasjonale virksomheten.
  • I Norge tas det nedskrivninger på 3,5 milliarder kroner.

Selskapets produksjon endte på 1,994 millioner fat dagen i tredje kvartal. Det er første gang på lenge at produksjonen er under to millioner fat dagen. Nedgangen kommer etter at regjeringen i april vedtok koronakutt i den norske oljeproduksjonen.

Store tap i USA

Den amerikanske virksomheten har vært under massivt press etter Dagens Næringslivs avsløringer i vår som avslørte rot og kaos. De samlede tapene er kommet opp i over 200 milliarder kroner på satsningen i USA onshore og offshore de siste 20 årene.

Hvor mye er egentlig 200 milliarder kroner?
Equinor har tapt 200 milliarder kroner på virksomheten i USA, men hvor mye er egentlig 200 milliarder kroner?
03:38
Publisert:

Også gruppen ledet av PwC, nedsatt av Equinors eget styre for å granske USA-skandalen, har kommet med kraftig kritikk prosessen rundt selskapets investeringsbeslutninger i USA og oppfølgingen av dem. Tirsdag, dagen etter at Anders Opedal har overtatt som konsernsjef, vil Eldar Sætre møte i Stortingets høring om selskapets amerikanske investeringer.

I forkant av resultatfremleggelsen torsdag har det vært relativ stor oppmerksomhet rundt gassprisene som har steget den siste tiden. Blant analytikere er det spenning til hvilke signaler Equinor-ledelsen vil gi om gassprisene i presentasjonen torsdag formiddag.

Tradingvirksomheten best

Tross overskridelser er norsk sokkel fortsatt lyspunktet i Equinors kvartalsresultat med milliardinntjening i norske kroner. Langt verre er situasjonen i den internasjonale virksomheten. Og aller verst er situasjonen for selskapets amerikanske virksomhet som fikk et negativt resultat før skatt på rundt 15 milliarder kroner i tredje kvartal.

Det internasjonale virksomheten fikk et negativt resultat før skatt på rundt 12,4 milliarder korner, mens den norske virksomheten tjente rundt fire milliarder kroner før skatt.

Tradingvirksomheten (MMP), som er ansvarlig for all handel av olje og gass og selskapets raffinerier, var segmentet som leverte de aller beste resultatene. Her endte resultat før skatt på 5,1 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.