– Det er en ære å bli spurt. Det følte jeg på da han ringte. Det var litt høytid over det.

Pål Eitrheim (47) er en av de nye som nå er plukket ut til å bli del av Eldar Sætres nye konsernledelse i Statoil. Han er den eneste i hele toppledelsen som ikke har studert økonomi eller naturvitenskap. Odda-buen er statsviter fra Universitetet i Bergen og bosatt i Stavanger.

Eitrheim har jobbet i selskapet siden 1998, ti av dem i utlandet. Nå sist jobbet han som innkjøpssjef i konsernet. Eitrheim er av mange pekt på som en av de yngre stjernene i selskapet. I flere år jobbet han tett på Helge Lund som sjef for Lunds sekretariat.

Nå skal Eitrheim lede konsernet satsing på nye energikilder. I 2030 anslår Statoil at mellom 15 til 20 prosent av investeringer skal være fornybarinvesteringer. Nå vil Eitrheim ta med seg erfaringen fra fem år som prosessoperatør i sommerferiene ved smelteverket i hjembygda Odda.

– Det er god erfaring. Det tar deg nær hva industri og industriutvikling faktisk er. Oljebransjen er blitt mer marginbutikk, sier Eitrheim

Knight, Hegge og Økland ut

Hans Jakob Hegge, Jens Økland og John Knight går alle ut av ledelsen. Inn kommer Eitrheim, briten Al Cook og Anders Opedal. Lengst erfaring av dem som nå forlater ledelsen har briten John Knight som siden 2011 har vært del av den øverste ledelsen av Statoil og ledet selskapets strategiavdeling fra London. Allerede i fjor annonserte Statoil at Knight ikke vil fornye kontrakten.

Hans Jakob Hegge, går ut av ledelsen.
Hans Jakob Hegge, går ut av ledelsen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
John Knight, går ut av ledelsen.
John Knight, går ut av ledelsen. (Foto: Tomas Larsen)
Jens Økland, går ut av ledelsen.
Jens Økland, går ut av ledelsen. (Foto: Tomas Larsen)
Anders Opedal, kommer inn i ledelsen.
Anders Opedal, kommer inn i ledelsen. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)
Al Cook, kommer inn i ledelsen.
Al Cook, kommer inn i ledelsen. (Foto: Statoil)

– Min prioritet blir nå å sikre at Al Cook får en effektiv overgang til sin nye rolle. Først etter at det er gjort, vil jeg rette oppmerksomheten mot hva jeg personlig skal gjøre resten av min karriere, sier Knight til DN.

Kappløp om sjefsjobben

Eldar Sætre overtok konsernsjefjobben i 2014 etter Helge Lund. Han benyttet seg ikke av retten til å gå av 62 år gammel og er innstilt på å ha jobben enda noen år. Internt i Statoil peker de fleste på Lars Christian Bacher og Torgrim Reitan som de heteste interne kandidatene til å etterfølge Sætre. Irene Rummelhoff som overtar ansvaret for forretningsområdet markedsføring, midtstrøm og prosessering etter Jens Økland er outsider. Det samme er Pål Eitrheim.

Endringene fredag medfører at den amerikanske virksomheten blir lagt inn under den internasjonale virksomheten som skal ledes av Torgrim Reitan. Lars Christian Bacher som tidligere ledet den internasjonale virksomheten blir ny finansdirektør. Samtidig skilles virksomheten i Brasil ut som et eget forretningsområde. Brasil er det landet utenfor Norge der Statoil investerer mest for tiden gjennom en rekke store utbyggingsprosjekter. Margareth Øvrum får ansvaret for Brasil etter at hun i flere år har ledet Statoils store utbyggingsprosjekter med giganten Johan Sverdrup som det største.(Vilkår)

Slik blir du en raskere løper
Trener du mot en 10 kilometer, en maraton, eller vil du bare bli en bedre løper? Advokatfullmektig og tidligere mellom- og langdistanseløper Ingeborg Kristine Lind gir deg sine tips til styrkeøvelser og treningsøkter.
04:10
Publisert: