– Jeg er nok litt mer optimistisk.

På Statoil-konferansen Statoil Future Energy Forum i Stavanger var en rekke av toppene i Statoil og norsk oljebransje samlet. Der medga konsernsjef Eldar Sætre i Statoil at han er blitt mer optimistisk etter at bransjen har vært gjennom en nesten tre år lang krise. Oljeprisen falt fra 115 dollar fatet sommeren 2014 til 27 dollar i januar i fjor. 

Torsdag møtes Opec-landene igjen i Wien. Møtet kommer et halvt år etter at de ble enige om produksjonskutt på 1,2 millioner fat per dag.

«Det mest sannsynlige»

Nå tror Sætre at Opec-landene vil forlenge kuttavtalen fra november.

– Jeg tror nok som de fleste andre at Opec kommer til en forlengelse av de eksisterende kuttene. Det er vel det mest sannsynlige scenarioet. Det vil ha stor betydning for markedet. Jeg tror markedet i stor grad har bygd inn en antagelse for at dette blir forlenget, sier Sætre til Dagens Næringsliv.

Tirsdag ble nordsjøolje handlet til nær 54 dollar fatet. Det er marginalt lavere enn da Opec-landene ble enige om kutt i november. Det er stor produksjon av amerikansk skiferoljeproduksjon som er årsaken til det store oljeprisfallet.

Amerikansk skiferolje

Eldar Sætre er ikke overrasket over at den amerikanske skiferoljeproduksjonen har holdt seg høy tross oljeprisfallet de siste årene.

– Jeg er ikke overrasket. Vi vet at det er mye kapasitet som er tatt ned i den situasjonen vi er i. Vi trodde på mange måter at kapasiteten skulle bli tatt enda lenger ned. Vi har sett en teknologisk utvikling hvor man har tatt kostnadene lenger ned enn jeg trodde. Den amerikanske produksjonen er blitt mer robust, og det gjør at man har mer kapasitet når markedet kommer tilbake. Slik sett er dynamikken sterkere enn jeg trodde, sier Sætre.

Statoil har en langsiktig oljeprisprognose på 75 dollar fatet i 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager Børge Lund «Lunch»
Tegneserieskaper Børge Lund viser hvordan tegneserien «Lunch» lages.
04:42
Publisert: