Fredag morgen legger oljegiganten Equinor frem resultater for andre kvartal.
Den ferske rapporten viser et justert driftsresultat på 354 millioner dollar, sammenlignet med 3.153 millioner dollar i andre kvartal i fjor.
Dermed ble kvartalet bedre enn ventet på forhånd. Ifølge estimater Infront har hentet inn for TDN Direkt var det ventet et underliggende driftsresultat på minus 222 millioner dollar for andre kvartal 2020.
Justert driftsresultat etter skatt endte på 646 millioner dollar i kvartalet. I henhold til regnskapsstandarden IFRS endte driftsresultatet på minus 470 millioner dollar, mot 3,52 milliarder dollar i andre kvartal i fjor.
Samlede inntekter i kvartalet endte på 7,6 milliarder dollar, mer enn en halvering sammenlignet med andre kvartal i fjor.
– Våre finansielle resultater for andre kvartal ble påvirket av svært lave realiserte olje- og gasspriser på grunn av Covid-19-pandemien, men også av sterke resultater fra tradingvirksomheten i volatile markeder, sier konsernsjef Eldar Sætre i en børsmelding.
Det er en kraftig nedgang i olje- og gasspriser som er hovedårsaken til nedgangen i det justerte resultatet. Koronaepidemien har ført til en kraftig svekkelse av etterspørselen samtidig som oljekartellet Opec lenge var uenige om å innføre produksjonskutt. På det laveste ble oljeprisen notert til under 20 dollar fatet i april.
Tradingvirksomheten traff blink
Resultatet ble løftet kraftig av rekordhøy inntjening fra forretningsområdet MMP som fikk et justert resultat på 1161 millioner dollar før skatt. Det er nesten en milliard dollar mer enn i samme kvartal i fjor. MMP er ansvarlig for all handel av olje og gass og selskapets raffinerier.
- Våre mest erfarne tradere sier dette er det mest dramatiske markedet i historien, sier Eldar Sætre under Equinors kvartalspresentasjon.
Noe av økningen skyldtes en gevinst på 150 millioner dollar fra reforhandling av en gasskontrakt. Det er store gevinster fra handel i et svært volatilt olje og gassmarked som er årsaken til den uvanlig høye inntjeningen innenfor dette forretningsområdet.
– Den store overskriften her er et justert driftsresultat som er positivt, men det er knyttet til en divisjon som man ikke ser mest på. MMP er en divisjon som er en lavmultippel-business og leverer bedre enn ventet, mens områdene man ser mest på – Norge og internasjonalt – begge ble dårligere enn forventet, sier oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets.
Nedskrivninger
Samtidig som det justerte resultatet falt kraftig, foretar Equinor nedskrivninger på til sammen 374 millioner dollar. Det tilsvarer om lag 3,4 milliarder norske kroner.
I rapporten skriver Equinor at nedskrivningene i kvartalet i hovedsak kan tilskrives et gassprosesseringsanlegg i Norge og leting.
Selskapet fastholder en oljepris på 77 dollar fatet som utgangspunkt for test av nedskrivninger i 2025, og 80 dollar i 2030. Dette er de samme anslagene som ved utgangen av 2019.
15. juni meldte BP at det i andre kvartal venter å bokføre et verdifall på sine eiendeler i området 13 til 17,5 milliarder dollar. Royal Dutch Shell fulgte etter 30. juni, med anslåtte nedskrivninger i området 15 til 22 milliarder dollar, også dette etter skatt. BP senker sin langsiktige oljepris til 55 dollar fatet frem til 2050. Shell velger 60 dollar som sin langsiktige prisforutsetning.
For Equinor er det særlig investeringene i olje- og gassprosjekter på land i USA hvor det er tatt store nedskrivninger. Frem til i dag har selskapet skrevet ned verdiene av den amerikanske landprosjektene med over ti milliarder dollar.
– Vi forventer fortsatt svingninger i markedet fremover. De langsiktige markedseffektene av Covid-19 er fortsatt usikre, med mulig lavere etterspørsel og reduserte investeringer i bransjen. Men Equinors strategiske retning ligger fast, og vi vil fortsette å utvikle Equinor som et bredt energiselskap for å skape verdier i en lavkarbonframtid, sier konsernsjef Sætre i børsmeldingen.
Rapporterer amerikansk virksomhet for første gang
For første gang rapporterer Equinor tallene for inntjeningen i den amerikanske virksomheten. Endringen i rapporteringsrutinene kom i kjølvannet av Dagens Næringslivs avsløringer om virksomheten tidligere i år og press fra eierne med Olje- og energidepartementet i spissen.
I andre kvartal tapte selskapet 341 millioner dollar i USA, mot et justert resultat på 150 millioner dollar i samme periode i fjor. Tapet i USA er nesten like stort som det samlede tapet i andre land utenfor Norge. Den internasjonale virksomheten utenom USA tapte 379 millioner i andre kvartal, mot et overskudd på 499 millioner dollar i andre kvartal i fjor.
Dagens Næringsliv avdekket tidligere i år at den amerikanske virksomheten har vært preget av kaos og rot. Over 200 milliarder kroner har selskapet tapt i løpet av de siste tyve årene på investeringer onshore og offshore i USA.
Massiv kritikk
En rekke interne revisjonsrapporter i perioden 2013 til 2016 avslørte at selskapet ikke hadde kontroll på virksomheten i USA. Selskapet har tatt selvkritikk for den manglende kontrollen og sløsekulturen som eksisterte i den amerikanske virksomheten.
I Stortinget har selskapet fått massiv kritikk i etterkant av DNs avsløringer, og etter sommeren vil det bli avgjort om det vil bli arrangert en høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Olje- og energiminister Tina Bru kalte styreleder Jon Erik Reinhardsen og konsernsjef Eldar Sætre inn på teppet i kjølvannet av avsløringene. Der kom hun også med sterk kritikk av forretningsførselen. Equinor hevder at de kritiske forholdene rundt driften i USA er tatt tak i og rettet opp. Samtidig har selskapet satt ned en granskningsgruppe ledet av eksterne revisorer for å ettergå de tiltakene som er iverksatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.