Både Konsernsjef Eldar Sætre og finansdirektør Lars Christian Bacher kom inn i Equinors presserom onsdag morgen med et stort glis. De var strålende fornøyd med selskapets resultat på nærmere to milliarder dollar etter skatt i tredje kvartal. Ikke siden første kvartal 2014, har selskapet tjent mer penger etter skatt. Økte olje og gasspriser, kombinert med mye lavere kostnader enn i 2014, er årsaken.
For Eldar Sætre er situasjonen snudd på hodet. Mens analytikere, under oljekrisen, var bekymret for gjeldsbelastningen, er det store spørsmålet nå hva Equinor skal bruke alle pengene til. Bare i årets første ni måneder hadde selskapet en kontantstrøm fra driften på 20,4 milliarder dollar – nærmere 170 milliarder kroner. Det er 100 milliarder kroner mer enn budsjettet til Oslo kommune for neste år.
Til og med den utskjelte internasjonale virksomheten tjener gode penger. Lavere skatter internasjonalt, og særlig i USA, gjør at selskapet tjente nesten like mye penger internasjonalt som på norsk sokkel. 774 millioner dollar ute mot 930 millioner dollar hjemme.
Peker på «hotspot» i USA
Konsernsjef Eldar Sætre medgir at situasjonen er snudd på hodet.
– Vi har vært gjennom en tid der pengene ikke strømmer inn i kassen. Nå har vi en ok finansiell situasjon. Fremover ønsker vi å styrke balansen og ta ned gjeldsgraden i forhold til der vi er nå. Men det viktigste er å skape verdier for våre aksjonærer. Vi jobber med leteaktivitet. Vi ser på nye prosjekter gjennom ulike former for transaksjoner, samtidig som vi vil optimalisere porteføljen gjennom nedsalg, sier Sætre.
Gjeldsgraden er nå på 25,7 prosent. Selskapet har tidligere pekt på en gjeldsgrad mellom 15 prosent og 30 prosent.
Det er tidligere konserndirektør for internasjonal virksomhet, Lars Christian Bacher, som nylig har overtatt ansvaret for Equinors finanser. Han er tydelig på at selskapet nå jakter på gode oppkjøp rundt omkring i verden.
– Vi vil aldri være interessert i å bytte penger. Når vi legger en pengesum på bordet må vi se at vi kan skape merverdi. Vi mener fortsatt at det er mulig å gjøre gode handler i en del områder rundt i verden. Det er noen «hotspots» i verden. Norge er et slik og Permian et annet, sier han.
– Vurderer dere å gå inn i Permian?
– Med dagens prisbilde finner vi det krevende.
– Men dere har sett på det?
– Vi ser på nesten alt til enhver tid. Poenget er at vi følger med på hvor vi kan få til en god handel, sier Bacher.
Permian-området i Texas er det mest attraktive området i USA for produksjon av olje på land. Equinor har ikke eiendeler i området, men har isteden satset på skiferoljeprosjekter i Eagle Ford i Texas og Bakken i Nord-Dakota. Selskapet har også stor produksjon av skifergass i Marcellus-området. Det var tidligere konsernsjef Helge Lund som tok steget inn i landvirksomhet i USA. Lenge var investeringen utskjelt og fortsatt er det samlede nedskrivninger på 60 milliarder kroner fra investeringene.
Venter økt utbytte
Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er fornøyd med det han hørte fra Equinor-ledelsen onsdag.
– De sier de riktige tingene, sier han.
– Hva tror du de vil bruke den store inntjeningen til?
– Det er det store spørsmålet. Jeg venter litt økning i utbytte, nedbetaling av gjeld og økte investeringer i alle fall fra 2020, sier Sveen-Nilsen.
Resultatet for tredje kvartal var rundt analytikernes estimater og kursen på Equinor-aksjen endte så vidt opp torsdag.
Avviser enkle løsninger
Mens milliardene strømmer inn i Equinor, vil forskere og politikere stenge oljekranene. AUF vedtok på årsmøtet sist helg styrt avvikling av oljeindustrien innen 2035. Konsernsjef Eldar Sætre er, ikke overraskende, dypt uenig.
– Energisystemet må henge sammen. Det er en transformasjon som foregår. Jeg opplever litt for ofte enkle løsninger på hva som skal løse dette. Det å slutte å produsere olje og gass i Norge skal liksom bidra til det. Men vi har kanskje bidratt til det motsatte. Det er nok olje- og gass i verden. Det er etterspørselen etter olje og alternativene det må fokuseres på. Vi trenger de fatene som kan produseres mest effektivt, sier Sætre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.