– Fjoråret ble greit, jeg er rimelig godt fornøyd, sier Marius Nerbye, konsernsjef i Elkraft.

Hovedeier i selskapet er Tom Hagen, som er siktet for drap på sin kone, Anne-Elisabeth Hagen. Hagen nekter straffskyld og har sagt at han ikke har noe med forsvinningen å gjøre.

Konsernet selger kraft til bedrifter i Norden, og markedsfører at det forenkler hverdagen for bedriftene på mangeårige kontrakter.

Omsetningen holdt seg noenlunde i fjor, men årsresultatet falt med 25 prosent fra rekordåret 2018, til 106 millioner fra 141, viser regnskapet som er levert til Brønnøysund. Det er det tredje beste resultatet i konsernets historie.

– Det er ikke slik at man for enhver pris må tjene mer penger enn året før, sier Nerbye, som startet selskapet i 1992.

Han sier at forklaringen på hvorfor resultatet falt, er «veldig, veldig kompleks».

– Det handler blant annet om kraftpris, volum, varme og kulde.

Ikke noe hokus pokus

Av regnskapet går det frem at eierne tok ut 100 millioner kroner i utbytte i fjor, i form av et tilleggsutbytte. Dermed ble det 70 millioner på Hagen og 30 på Nerbye. Det er ny rekord.

– Det er ikke noen spesiell grunn til at det ble tatt ut som tilleggsutbytte. Det handler om hvordan ting passer, det er ikke noe hokus pokus, sier Nerbye.

Marius Nerbye, konsernsjef i Elkraft
Marius Nerbye, konsernsjef i Elkraft (Foto: Øyvind Elvsborg)

Elkraft har i alle år vært en pengemaskin, med stadig økende og bedre resultater, tilsynelatende upåvirket av kraftprisen. Samlet overskudd de siste ti årene er 780 millioner kroner.

Nerbye opplyser at Elkraft ikke har tradere ansatt, og at det ikke driver med trading, men kjøper inn noe kraft på forhånd, noe i spotmarkedet, som det så selger videre til bedriftene.

– Vi kjøper vel inn rundt en tredjedel av strømmen på forhånd, anslår han.

Regnskapet ble avsluttet i et styremøte den 28. mai, en måned etter at hovedeier og styremedlem Tom Hagen ble pågrepet av politiet for drap på sin kone.

– Får dere mye spørsmål om saken?

– Ja, vi gjør jo det. Det er en tragedie, en tragedie, en tragedie.

Mindre strøm

I vår er også Elkraft rammet av koronakrisen.

– Ja, året i år er veldig spesielt på mange måter. Og vi merker absolutt korona-effekten vi også. Bedriftene bruker mindre strøm. En del holder helt stengt, andre er mindre påvirket. Men vi har ingen permitterte. Folk har hjemmekontor, men arbeider fullt.

– Så da ligger det an til et svakere år enn de siste årene?

– Ja, vi merker det jo. Vi får se. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.