Mandag kom meldingen om at Emergy nok en gang ber obligasjonseierne om utsettelse på å skaffe finansiering og håndtere gjeldsforfall.
Fristen for å komme opp med en løsning var fredag 10. desember. Dette klarte ikke selskapet, og ber nå altså om en ny utsettelse, denne gangen til 31. januar 2022. Obligasjonseierne i Emergys to lån samt i ett av datterselskapene har allerede akseptert dette.
Lån nummer fire er allerede forlenget til november 2022.
Emergy har over to milliarder kroner i obligasjonsgjeld, hvorav rundt 300 millioner kroner er lån selskapet har fått fra Kjell Inge Røkke privat, altså via The Resource Group (TRG), og Aker tidligere i år.
Disse kan tape
Dermed har altså vindmølleselskapet nok en gang klart å skyve på forfallet. Det er gode nyheter for aksjonærene, blant andre Block Watne-arving Lars Nilsen og Trond Mohn, milliardæren fra Bergen.
Største aksjonær i Emergy er Arctic Securities, som har vært vindmølleselskapets finansielle rådgiver i alle år. Arctic eier et mindre antall aksjer selv, mens mesteparten av aksjene er eid av investorer som har aksjer på termin, det vi si at de har forpliktet seg til å kjøpe aksjene av Arctic til en fastsatt kurs. Hvem disse investorene er, er ukjent.
Sjefen gikk etter fem måneder
Emergy har i hele år jobbet med å få på plass ny finansiering, dels for å få penger til sitt vindmølleprosjekt i Ukraina, og dels for å refinansiere gjeld som forfaller. Men dette har ikke lyktes.
I stedet har selskapet måttet be långiverne om stadig nye utsettelser for å innfri gjelden, men nå spørs det om ikke långivernes tålmodighet begynner å bli litt tynnslitt.
Nylig gikk selskapets sjef, Emma Collins, av. Hun sa takk for seg etter fem måneder i jobben. Også et styremedlem har trukket seg.
Røkke ville kjøpe
Det så lysere ut for halvannet år siden, da Emergy-investeringen så ut til å bli reddet til corner og vel så det.
Sommeren 2020 la Kjell Inge Røkkes Aker inn bud på Emergy, som da het NBT, på tre milliarder kroner. Men på nyåret trakk Aker budet. Hva som var utløsende for at Aker trakk budet er ikke kjent.
Men selv om Aker trakk budet og ikke ville kjøpe selskapet, så ga Aker og Røkke selskapet likevel nye lån. Styret i selskapet har fått fullmakt til å forlenge lånene til 2026 uten å ta turen om generalforsamlingen hele tiden.
Etter at Aker trakk budet, har de dårlige nyhetene stått i kø for selskapet, som altså sliter med å skaffe nødvendig finansiering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.