Krisene har stått i kø i Emergy, vindkraftselskapet som ville bygge Europas største vindpark i Ukraina.

Med investorer som Kjell Inge Røkke, Trond Mohn og meglerhuset Arctic på laget, var ambisjonene for satsing i Ukraina enorme med investeringer på over ti milliarder kroner i vindparken som kalles Zophia.

2021 ble et annus horribilis for Emergy, som tidligere het NBT:

  • Først trakk Kjell Inge Røkkes Aker hele sitt oppkjøpsbud på tre milliarder, og selskapet måtte ut på pengejakt.
  • Ved utgangen av juni hadde selskapet en egenkapital på minus en milliard kroner, to milliarder kroner i lån og samlede inntekter i første halvår på 11.000 kroner fra sine vindparker i Kina og Ukraina.
  • Siden har alle forsøk på ny finansiering sviktet gang på gang. På gang. I august fikk riktignok selskapet reist 600 millioner kroner, men dette var langt fra nok.
  • Selskapets første vindpark i Ukraina, som skulle stått ferdig i 2019, går for under halv maskin og har store tekniske problemer.
  • Før jul trakk både administrerende direktør og to styremedlemmer seg på kort varsel etter bare noen måneder i stolene sine. Hvem som nå leder selskapet, er uklart.
Tidligere finansdirektør Thorstein Jensen og gründer og tidligere adm. direktør Joar Viken er fortsatt sentrale i Emergys ledelse.
Tidligere finansdirektør Thorstein Jensen og gründer og tidligere adm. direktør Joar Viken er fortsatt sentrale i Emergys ledelse. (Foto: Mikaela Berg)

Nødskrik

Etter et stort antall utsettelser av låneforfall, klarte selskapet med et nødskrik å få på plass nok en utsettelse av låneforfall rett før jul. Blant långiverne er Kjell Inge Røkke og Aker, som har lånt selskapet 300 millioner kroner. Deler av gjelden har nå henstand til slutten av 2022 og 2025 på gitte betingelser, mens rundt en milliard kroner har forfall i slutten av januar.

Torsdag melder selskapet til sine långivere at hele Zophia-prosjektet er lagt på is i mangel på finansiering.

I en sterkt forsinket resultatrapport for tredje kvartal, melder selskapet at avtalen med JP Morgan som tilrettelegger er kansellert. JP Morgan jaktet på fire milliarder kroner som skulle legges i et grønt obligasjonslån for å finansiere første del av Zophia, men lyktes ikke.

Også avtalene som er inngått med kinesiske og ukrainske entreprenører er utløpt som følge av mangel på penger. Målet er å engasjere disse tilbake når pengene kommer på plass.

Tapte subsidie-deadline

Enda verre for selskapet er det trolig at selskapets mulighet til å få subsidier fra ukrainske myndigheter under det nåværende støtteregimet, utløp i oktober. Det vil mest sannsynlig gjøre det enda vanskeligere enn før å skaffe penger til prosjektet. Ledelsen har siden oktober søkt å finne langsiktige kjøpere av kraften fra den planlagte Zophia-parken, men ikke kommet i mål.

Men ifølge selskapet, er markedsprisene nå høyere enn subsidiene, noe som gir en åpning for «potensielt gode langsiktige kraftsalgsavtaler» og ledelsen har nå konstruktiv dialog med mulige kraftkjøpere, ifølge kvartalsrapporten.

Det svenske datterselskapet East Renewable Zophia Super Holdco, som eier Zophia-prosjektet er satt opp med en obligasjonsgjeld på 250 millioner kroner, som like før jul fikk aksept fra obligasjonseierne om utsettelse av forfall til slutten av januar.

Nye penger på gang

Utsettelse av låneforfall er et kriterium for at ledelsens siste jakt på friske penger kan redde prosjektet.

Ledelsen har inngått en «betinget avtale» med investorer som ikke navngis, som skal gi ny kapital som skal skytes inn i rater i et nystiftet svensk datterselskap i løpet av de første syv månedene i 2022.

Det står ikke hvor mye som skal skytes inn, men det skal sikre fremdriften i utbyggingen av Zophia-parken. Det betyr også at prosjektene Emergy har i Serbia, Hellas og Romania skal legges inn i datterselskapet sammen med hoveddelen av ledelsen med oppgjør dels i kontanter og dels i aksjer. Transaksjonen vil gi de nye aksjonærene en eierandel på 58 prosent, mens resten tilfaller Emergy i form av b-aksjer.

Investorene må også belage seg på å bla opp 22 millioner kroner til de gamle eierne av prosjektet, som da Emergy kjøpte Zophia-prosjektet i 2019, sikret seg rett til utbetaling dersom finansieringen ikke kom på plass innen oktober i fjor.

Kommer avtalen i havn med de nye investorene, vil det aller meste av posten på 42 prosent i det nye selskapet være bundet til de eksisterende kreditorene i selskapet. Emergy vil i praksis da sitte igjen snaut åtte prosent av Zophia-prosjektet, eierskapet i den første vindparken i Ukraina, Syvash, samt de mindre vindparkene i Kina, hvor subsidiene fra kinesiske myndigheter i årevis har vært holdt tilbake. Per juni fjor hadde Emergy 320 millioner kroner utestående i Kina.

Selskapets ledelse har tidligere kommunisert til DN at den ikke kommenterer utviklingen i selskapet før alle brikker er på plass. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.