Strømkundene i Norge og resten av Norden betalte i gjennomsnitt 11,6 øre per kilowattime i fjor, ekskludert nettleie og avgifter. I Polen var prisen 50,4 øre per kilowattime i snitt, noe som er hele 330 prosent høyere enn i Norge. Britiske strømkunder betalte 42,4 øre per kilowattime, altså 260 prosent mer enn Norge, mens i Tyskland var den gjennomsnittlige strømprisen 180 prosent høyere enn den norske (32,5 øre per kilowattime).

Uten nettleie

I disse prisene er ikke nettleie og avgifter inkludert. Dette utgjør ofte en større del av strømregningen enn selve kraftprisen. Energi Norge har ikke oppdaterte tall som inkluderer nettleie og avgifter for hele Europa.

– Også når nettleie og avgifter regnes med, har Norge svært rimelig strøm sammenlignet med resten av Europa. I tillegg har vi høyere kjøpekraft enn våre europeiske naboer, sier informasjonssjef Aslak Øverås til NTB.

Bransjeorganisasjonen har også laget en oversikt som sammenligner den nordiske strømprisen med resten av Europa de siste 20 årene. De viser at gjennomsnittsprisen i europeiske land siden årtusenskiftet var mellom 10 og 85 prosent høyere enn i Norden.

Vått og varmt

Men i fjor var altså forskjellene spesielt store.

– Forklaringen består av tre rekorder: 2020 var tidenes varmeste år i Norge, det gjorde at vi brukte mindre strøm enn vanlig. I tillegg hadde vi store mengder nedbør, som ga rekordhøy kraftproduksjon. Resultatet ble tidenes laveste strømpriser – 11,6 øre per kilowattime i snitt, sier Øverås.

Den lave prisen skyldes også at det var redusert kapasitet på strømkablene til utlandet, blant annet på grunn av vedlikeholdsarbeid. Dermed ble mye overskuddskraft «låst inne» i det norske markedet, ifølge informasjonssjefen.

– Det var hyggelig for forbrukerne, men ikke for kraftprodusentene som tapte enorme inntekter og i flere tilfeller måtte sende magasinvann rett på havet, påpeker han.

I kuldeperioden etter nyttår gikk prisene i Norge i været og på enkelte dager lå kraftprisen på over 70 øre per kilowattime. Nå ligger den på rundt 30 øre, noe som ansees som normalt for årstiden.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.