Det er i en pressemelding fra italienske Eni og Hitecvision det kommer frem at de to vurderer å børsnotere oljeselskapet Vår Energi. I meldingen heter det at de to «i dag offentliggjør sin intensjon til å initiere en strategisk gjennomgåelse om den fremtidige eierstrukturen i Vår Energi». I børsmeldingen fra Eni kommer det videre frem at det italienske oljeselskapet fortsatt vil være majoritetseier i Vår Energi, og at en børsnotering er et av alternativene. Det er Point Resources som er den formelle eieren av Hitecvisions eierpost i Vår Energi.

Over 120 milliarder

Planene om en børsnotering kommer samtidig som olje- og gassprisene har gått til himmels. Realiseres børsnoteringen i år vil det trolig bli årets største, også større enn børsnoteringen av Autostore som ble verdsatt til 103 milliarder kroner. Vår Energi er det nest største oljeselskapet på norsk sokkel, om en ikke regner med statlige Petoro. Selskapet har en daglig produksjon på 265.000 fat dagen. Til sammenligning produserer Aker BP vel 220.000 fat dagen. På Oslo Børs er Aker BP verdsatt til over 120 milliarder kroner. Gitt prisingen av Aker BP er det grunn til å tro at Vår Energi vil bli verdsatt til minst det samme.

Enorm gevinst

Hitecvision med toppsjef Ole Ertvaag har hatt en enorm verdiutvikling på Vår Energi siden de startet å bygge opp selskapet i 2014. Dagens Næringsliv har foreløpig ikke lyktes å få kontakt med Ole Ertvaag eller andre representanter for selskapet. I 2019 fikk DN bekreftet at selskapet den gang hadde en samlet gevinst på rundt 18 milliarder kroner på eierposten i Vår Energi. Nå er den trolig mye større. Åtte milliarder kroner av denne gevinsten er allerede utbetalt til Hitecvisions fondseiere i utbytte.

Røkke som forbilde

De første planene om selskapet som nå planlegges børsnotert ble lagt midt under oljekrisen. Da oljeprisen kollapset høsten 2014 satt Hitecvision med tre leteselskaper Spike, Core og Pure. I årevis hadde Hitecvision startet opp leteselskaper, gjort oljefunn og solgt selskapene videre med milliardfortjeneste. Men etter at oljeprisen kollapset, forsvant kjøperne fra markedet og denne forretningsmodellen var for alle praktiske formål død. De tre selskapene ble lagt inn i selskapet Point Resources.

Løsningen for videre vekst kom fra uventet hold. Sommeren 2016 kom de første signalene om at den amerikanske giganten Exxon ville selge deler av sin portefølje på norsk sokkel. Det var en gyllen mulighet for Ertvaag og Hitecvision. Prosjekt Dina ble etablert og våren 2017 la Hitecvision-eide Point Resources åtte milliarder kroner på bordet og sikret seg Exxons opererte felt på norsk sokkel.

– Vi har etablert en rekke oljeselskaper siden vi etablerte Hitecvision i 2002. Oljeprisfallet tvang oss til å tenke nytt. Det var ikke nok bare å finne olje. Vi måtte få solgt selskapene også, sa Ole Ertvaag den gang.

Kjell Inge Røkke var rollemodellen. Ertvaag så med beundring på hva Røkke hadde klart, først med oppkjøpet av Marathon og siden gjennom alliansen med britiske BP. Men oppkjøpet av Exxons opererte felt med Balder-feltet som det største, var bare starten.

Bond-film med stormannsgal industrifyrste

Året etter slo Point Resources seg sammen med italienske Enis norske virksomhet som blant annet hadde bygget ut oljefeltet Goliat, som i en årrekke var hjemsøkt av problemer. Det sammenslåtte selskapet fikk navnet Vår Energi med italienske Eni som 70 prosentseier og Hitecvision med resten. Sammenslåingen gjorde at Vår Energi gikk forbi Aker BP med en produksjon på 180.000 fat dagen. Det skulle ikke gå lenge før en ny stor transaksjon ble annonsert. I september 2019 ble «Prosjekt Moonraker» realisert, oppkalt etter James Bond-filmen der Bond nedkjemper en stormannsgal industrifyrste som vil skaffe seg verdensherredømme fra verdensrommet.

41 milliarder kroner betalte Vår Energi for resten av amerikanske Exxons norske virksomhet. Da var oljeprisen 60 dollar fatet. Bare statens salg av egne eierandeler forut for børsnoteringen av Statoil i 2001 var større enn Exxon-transaksjonen for to år siden.

Fornybar

En børsnotering av Vår Energi betyr at Hitecvision nå er eksponert mot to rene oppstrømsselskaper, Sval Energi på norsk sokkel og Neo Energy på britiske sokkel. Samtidig er selskapet i gang med en storsatsing innen fornybarsektoren. Selskapet har etablert fornybarselskapet Vårgrønn sammen med Eni. Blant satsingsområdene er blant annet offshore havvind. Eni og Hitecvision har uttalt at de er klare for å investere 20 milliarder kroner i fornybarsatsningen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.