Etter et dramatisk 2022 med europeiske gasspriser på rekordnivåer, har markedet endret seg betydelig de siste månedene, med et nærmest sammenhengende fall siden sensommerens historiske høyder.
Denne uken har imidlertid den europeiske referansekontrakten hentet seg inn igjen, og den avsluttet med et byks på hele ti prosent fredag til 66,9 euro per megawattime for den nederlandske månedskontrakten.
Det betyr at den ender uken i pluss, etter fem sammenhengende uker med fall, ifølge tall fra Bloomberg.
Venter høytrykk
Det er flere grunner til prisene har falt kraftig de siste ukene og månedene.
Selv om leveranser blant annet fra Norge er blitt mindre den siste tiden, noe som isolert sett hadde kunnet presset prisene opp, er det ventet varmere vær i ukene som kommer. Bloomberg viser til værvarsler fra Maxar Technologies, som tror kulden som har preget De britiske øyer og deler av Europa skal lette frem mot slutten av måneden. Uansett har prisene falt betraktelig den siste måneden på grunn av en mildere-enn-normalt vinter og lagre som ifølge Bloomberg ligger langt over det som er vanlig på denne tiden av året.
Det er også blitt importert større mengder flytende naturgass (lng). Fredag kom Tysklands tredje lng-terminal på plass, i form av et skip med spesialutstyr for «regassifisering,» som tilhører det norske rederiet Höegh lng. Tyskland er Europas største industriland, og landets avhengighet av russisk gass er blitt smertelig åpenbar etter at Russland strupte gasseksporten nesten fullstendig i fjor sommer.
En annen fundamental grunn til fallet i prisene er at lagrene er mye fullere enn de pleier å være på denne tiden av året, også det knyttet til lavere temperaturer enn vanlig.
Referanseprisen ligger fredag på rundt 60 euro per megawatt time, noe som tilsvarer en nedgang på over 80 prosent fra toppen for et halvt år siden. Siden november er fallet på over 60 prosent.
Industrietterspørsel på vei tilbake?
Men kan prisene ha blitt så lave at etterspørselen hos industrielle kunder går opp igjen?
– Samtidig som de sunne lagertallene og de rikelige mengdene med lng presser markedet nedover, møter vi nå motstand fra mulig industrietterspørsel som kommer tilbake, sier gassanalytiker Tom Marzec-Manser i ICIS til Bloomberg fredag.
Han påpeker blant annet at ammoniakkproduksjon i Europa nå er lønnsomt igjen. Produsenter som norske Yara har tidligere redusert aktiviteten som følge av de høye prisene på gass, som er en viktig innsatsfaktor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.