Strømprisen i Sør-Norge stiger tirsdag til i gjennomsnitt over 2,60 kroner per kilowattime ifølge kraftbørsen NordPool. I tillegg kommer elavgift og moms, samt påslag fra strømleverandøren som betyr at prisen passerer 3,50 kroner til forbruker.

For timen mellom klokken syv og åtte tirsdag morgen, er prisen nesten syv kroner pluss avgifter. Så høy har strømprisen ikke vært i Sør-Norge siden 2009/2010. Også i timen fra klokken åtte til ni er prisen på godt over seks kroner per kilowattime. Inkludert moms, nettleie og påslag fra strømleverandøren, betyr dette at prisen per kilowattime på det meste vil nærme seg ni kroner tirsdag morgen i Sør-Norge.

Til sammenligning er gjennomsnittsprisen tirsdag fra Sognefjorden og nordover på under 16 øre – varierende mellom 14 og 19 øre gjennom døgnet.

Gass setter prisen

Tirsdag er det fortsatt kjølig i Sør-Norge og vindkraftproduksjonen er på rundt det halve av normalen i Norden, ifølge Volue Insight. Og på kontinentet vil vindkraftproduksjonen ligge på rundt 60 prosent av det normale, samtidig som nattetemperaturen er tre grader lavere enn normalt.

– Men primært handler prisøkningene vi nå ser på strøm om en eksplosiv økning i gass- og kullprisene, sier senioranalytiker Olav Johan Botnen i Volue Insight.

– Om vi regner gassen om til kilowattimer, snakker vi om en økning bare over natten på over 120 øre til godt over fem kroner per kilowattime i Tyskland. Det er gassen som setter prisen omtrent halvparten av døgnet. Så er det kullkraft som setter prisen om natten – og også kullprisen er på all-time high. Om vi omregner den i kilowattimer snakker vi om godt over to kroner – og på vei videre oppover.

Olav Johan Botnen hos Volue Insight karakteriserer situasjonen som brutal.
Olav Johan Botnen hos Volue Insight karakteriserer situasjonen som brutal. (Foto: Ole Morten Melgård)

– Det er brutalt

Strømprisen i andre kvartal i Tyskland er nå omsatt i markedet til 5,20 kroner. Det store spørsmålet er i hvor stor grad den tyske strømprisen forplanter seg i det norske markedet.

– Det er litt vanskelig å spå ettersom det jo påvirkes mye av hydrologiske forhold her hjemme. Historisk har strømprisen i Sør-Norge ofte ligget på rundt halvparten av den tyske. Det vil i så fall si rundt 2,50 kroner per kilowattime – fem ganger høyere enn normalt. Men det kan bli enda verre dersom vi får en fin sommer med lite nedbør – og det blir overskyet og stille vær på kontinentet. Da kan vi få de tyske prisene på over fem kroner per kilowattime udempet inn i Norge, mener Botnen.

– Og når tror markedet dette normaliserer seg?

– Trolig ikke før i 2027. Markedet priser gassen tilsvarende snaut to kroner per kilowattime i 2023, rundt 1,40 kroner i 2024 synkende til snaut én krone i 2025 – men det er fortsatt langt høyere enn normalt. Det er brutalt, det som skjer nå. Men vi er fortsatt i en tidlig fase. Det kan fort bli en enda mer eksplosiv prisutvikling. Vi er på vei mot noe vi ikke vet hva blir. Og alt tyder på at det blir verre før det blir bedre, sier Botnen.

Han viser til at det er usikkerhet rundt gassen fra Russland som preger markedet.

– Før krigen startet lå gassprisen på rundt 70 euro. Nå er den på nesten 270 euro. Det vil altså si at vi har et risikopåslag på nær 200 euro. Så Tyskland forbereder seg tydeligvis på et liv uten russisk gass, sier Botnen.

Frykter resesjon

– Det er brutalt når du over natten får en prisøkning på gassen som tilsvarer godt over en krone per produsert kilowattime i Tyskland, sier Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight.

Han viser til at gassprisene nå er dobbelt så høye som under finanskrisen i 2008.

– Og det var en boble. Jeg er bekymret for konsekvensene av dette på lengre sikt, med fare for resesjon i Europa og i verden for øvrig når energiprisene blir så høye at industrien kan komme til å stenge ned, sier han.

Analysesjef i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt, frykter at konsekvensene på lengre sikt kan bli resesjon i Europa.
Analysesjef i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt, frykter at konsekvensene på lengre sikt kan bli resesjon i Europa. (Foto: Tomm W. Christiansen)

På kort sikt ser han ikke at dette skal endre seg.

– Dessverre. Importen fra Russland utgjør rundt 40 prosent av Tysklands gassforbruk, og det er ikke gjort over natten å finne en erstatning. Dersom denne importen forsvinner, vil det få dramatiske konsekvenser. Og det er nettopp det markedet priser inn nå, sier Lilleholt.

Påtroppende olje- og energiminister, Terje Lien Aasland (Ap), antydet under nøkkeloverrekkelsen i departementet mandag at folk kan regne med strømstøtte fremover.

– Det jobbes med den saken nå, og så vil det bli konkludert i veldig nær fremtid, sa Aasland til reporterne som hadde møtt opp for å overvære nøkkeloverrekkelsen i Olje- og energidepartementet mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.