Prisene for europeisk gass og kraft stiger til nye toppnoteringer tirsdag.

Fremtidskontraktene knyttet til referanseindeksen for gass i Nederland steg på det meste nesten åtte prosent tirsdag morgen, til 106 euro per megawattime.

Global mangel på gass og kull har presset energiprisene til himmels, samtidig som markedet er blitt grepet av økende frykt for hvordan tilbyderne skal klare å gå etterspørselen i møte.

Lagrene tømmes

Et av de største problemene er mangelen på naturgass, som er den største kilden til kraftproduksjon på kontinentet sett under ett. Den skyldes blant annet dårlige vindforhold som igjen har gitt utilstrekkelig med fornybar energi, lave gasslagre etter en lang og kald vinter og lave eksportvolumer fra Russland.

I Storbritannia har situasjonen blitt kritisk. Det er blant annet blitt startet opp igjen kullkraftverk, mens kraftprodusenter ber om krisehjelp fra regjeringen. På øylandet har ti kraftselskaper blitt slått konkurs de siste to månedene som følge av situasjonen.

– Den ekstremt nervøse stemningen i markedet fortsetter på grunn av frykt en svekket tilbudsside i løpet av vinteren. Alt ligger til rette for nok en uke med stigende priser, skriver krafttraderen Energi Danmark i et notat, ifølge Bloomberg.

Nyhetsbyrået viser også til at gasslagrene i Europa er på det laveste, sesongjusterte nivået på over et tiår.

Skyhøye priser i Norge

Her hjemme har mangelen på energi- og kraftkilder blant annet kommet til syne gjennom skyhøye strømpriser. I august var gjennomsnittlig spotpris på strøm over 90 øre per kilowattime på sørøst-, sørvest- og Vestlandet. I Midt-Norge og Nord-Norge var august-prisene nesten tidoblet sammenlignet med i fjor.

– Det er mange faktorer som spiller inn. Hele Europa er preget av høye priser på kraftkilder som gass og kull. Prisene er på rekordnivåer, og det skyldes en ubalanse i tilbudet versus etterspørselen. Det er et globalt marked, så alle blir rammet når det er mangler i markedet, sa analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue til DN forrige uke.

Samtidig er fyllingsgraden i norske vannmagasinlagre på et betydelig lavere nivå nå, sammenlignet med samme tid i fjor.

For drøye to uker siden skrev DN at Equinor fyrer opp gasseksporten etter å ha hatt begrensninger gjennom sommeren, blant annet på grunn av vedlikehold. Equinor fikk økt sine produksjonstillatelser for gass både fra Troll og Oseberg. Selskapet meldte i en melding at begge tillatelsene jekkes opp med én milliard kubikkmeter for det kommende «gassåret,» altså de 12 månedene som starter 1. oktober.

Det betyr at Troll kan produsere 37 milliarder kubikkmeter gass i perioden, og Oseberg seks milliarder. Norge dekker mellom 20 og 25 prosent av Europas gassbehov, inkludert Storbritannias, og er kontinentets nest største leverandør av gass etter Russland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.