Norge er åpne for å diskutere potensielt langvarige gassavtaler og pristak med sine europeiske partnere for å bidra til å lindre energikrisen. Det melder avisen Financial Times onsdag, som siterer statsminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg har full forståelse for at Europa nå har en viktig debatt om hvordan energimarkedene fungerer, hvordan de kan sikre rimeligere priser for innbyggere, familier, industrier, og hvordan man skal håndtere gassmangelen som har oppstått etter Putins aggresjon, sier Gahr Støre til Financial.

– Norge stenger ikke døren for slike diskusjoner, la han til.

Som Europas nest største leverandør av energi til Europa, har Norge tjent massivt på den pågående energikrisen og Russlands skalking av forsyningene. Nylig ble det blant annet kjent at Norges Bank i september øker kronesalget til 3,5 milliarder kroner om dagen som følge av de høye olje- og gassinntektene.

Advarer EU

Støre advarte imidlertid EU og medlemslandene om at de må vøre forsiktige med å vedta tiltak som kan ende med å true energiforsyningen i Europa samtidig som kontinentet forbereder seg på en tøff vinter, skriver avisen.

Mandag skrev avisen Financial Times at Europakommisjonen i et dokument skisserer en plan om å innføre makspris på gass importert fra Russland i et forsøk på å dempe energikrisen. Samt et mer dynamisk pristak som vil variere fra land til land avhengig av energimiksen.

Men kommisjonen skal også vurdere økte skatter på energiselskaper i Europa, noe blant andre Frankrikes president Emmanuel Macron mandag uttalte at han støttet.

På spørsmål om Norge kunne godtatt et frivillig pristak på gass, sier Støre til avisen:

– Jeg lukker ikke døren for ideer som kan ta Europa fremover. Det er i Norges interesse at vi reduserer ustabilitet, og at vi øker påliteligheten for våre allierte og partnere.

Mener selskapene er ansvarlige

I tillegg har enkelte tatt til orde for at Norge, som tjener stadig mer på den pågående krisen, burde gjort mer for å hjelpe Europa der mange land nå står ovenfor rekordhøye strømpriser og potensielle resesjoner. Blant annet tok energiredaktør David Sheppard i Financial Times selv til orde for at Norge burde vurdere å sette et tak på de høye gassprisene.

Til dette sa Støre at ansvaret for eventuelle avtaler ligger hos selskaper som Equinor, og utdypet med at det statskontrollerte oljekonsernet og lignende aktører selv «må være ansvarlig for å lage kortsiktige og langsiktige avtaler med sine kunder i Europa» ifølge den den britiske storavisen.

Equinor-sjef Anders Opedal sier til Financial Times at flere europeiske kunder har etterspurt ulike alternativer for gassleveranser, inkludert langsiktige kontrakter.

– Vi er alltid åpne for å diskutere ulike ordninger for gassforsyning, dette inkluderer også langsiktige gassforsyningskontrakter, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.