Krafttrader Einar Aas (47) kan bli slått personlig konkurs etter å ha blitt påført massivt tap i kraftmarkedet, ifølge en pressemelding torsdag.
Aas har vært en av landets største skattebetalere de siste årene med opptil tresifret millioner kroner i inntekt. Ifjor gikk Aas på en smell og hadde null i inntekt og et formuefall på over en halv milliard.
Tvangssolgt
Bakgrunnen for konkurstrusselen er at Aas ikke har hatt tilstrekkelig midler til å dekke tap på store kraftposisjoner.
«Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq- børsen», skriver Aas.
Nasdaq-børsen gjorde så kort prosess, og tvangssolgte Aas' posisjoner.
«Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs», heter det.
«Utover dette vil det ikke bli gitt noen ytterlige kommentarer og jeg håper av hensyn til meg og min familie at dette blir respektert», avslutter Aas i den personlige meldingen.
Aas bekrefter i en tekstmelding til DN at pressemeldingen er korrekt, og at han er avsender.
Milliardtap
Nasdaq-børsen tok onsdag kveld kontroll med en aktør med en posisjon på 23 TWh i nordiske derivater, ifølge kraftbransje-nyhetsbyrået Montel.
I tillegg opplyser ikke-navngitte kilder at det også dreier seg om 11 TWh i tyske derivater.
For å sette det i perspektiv har Oslo Kommune et forbruk på rundt 10 TWh årlig.
I en pressemelding onsdag kveld bekrefter Nasdaq tvangssalget, og at dekningsfondet vil måtte suppleres av medlemmene.
«Dekningssalget resulterte i et tap for Nasdaq Clearing som var størrre enn det misligholdene medlemmets sikkerhet og dekingsfondsbidrag. Tapet betyr at Nasdaq Junior Capital og en andel av Medlemmenes råvarefond vil bli benyttet. En anmodning om påfyllingsbidrag og ytterligere informasjon vil bli distribuert til dekningsfondets deltakere i morgen», heter det.
Nasdaq bekrefter overfor til Montel torsdag at 68 prosent av dekningsfondet kapital har blitt visket ut. Montel oppgir dekningsfondets tap til minst 110 millioner euro, over én milliard kroner, basert på ikke-navngitte markedsaktører.
Dette kommer i tillegg til minst 350 millioner kroner, som Aas torsdag opplyser å ha overført for å prøve og dekke posisjonene.
Trykket penger
Einar Aas startet krafttrading i egen regi i 2001 og har siden figurert på eller nær toppen av skattelistene hvert eneste år.
I 2016 var han den personen i Norge med høyest skattelignet inntekt. Aas tjente i 2016 hele 833 millioner kroner og betalte 227 millioner i skatt.
Steffen Syvertsen, konserndirektør for kraftforvaltning i Agder Energi, Norges fjerde største energiprodusent, har tidligere omtalt Aas' resultater som imponerende.
- Hvordan er det mulig for en enmannsbedrift å levere hundrevis av millioner i resultat år etter år?
– Det er et veldig godt spørsmål. Men han tar nok en risiko som er skyhøy sammenlignet med oss dersom alt dette er avkastning fra krafthandel, sa Syvertsen til DN ifjor på denne tid.
Aas' inntekt falt imidlertid til null i 2017, mens formuen raste med omkring 530 millioner kroner til 1,6 milliarder kroner.
Selv dette, og krafttraderens opplysninger om overføring av hans "siste 350 millioner kroner" i frie midler, har altså ikke vært tilstrekkelig for å dekke det feilslåtte veddemålet.
Mye eiendom
Aas har brukt noe av pengene han har tjent på kjøp av eiendom. Han eier blant annet flere landsteder for over 100 millioner kroner på Sørlandet samt en gigantleilighet til 40 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo.
Han er også majoritetseier i de to selskapene Jardinan og El Unico som har investert til sammen nær 350 millioner kroner i eiendommer i Spania. Her har han blant annet fått med seg skipsreder Wilhelm Wilhelmsens familieselskap Skips as Tudor, industriinvestoren Jan Sigurd Otterlei og den tidligere krafttraderen Oddvar Fodstad på eiersiden.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.