I Oslo forbereder montørene, Robin Gustavsen i Smartservice Norge og Camilla Winger Jacobsen fra Nettservice, seg på å bytte ut gamle strømmålere med nye i en transformator. Nå skjer utskifting hos offentlige og private bedrifter. Gustavsen har god erfaring med å skifte strømmålere i norske hjem.

– Jeg tror rekorden min er på 28 utskiftinger av strømmålere i løpet av en arbeidsdag, sier Gustavsen.

Rakett-vekst

Hans arbeidsgiver, Smartservice Norge, har installert smarte strømmålere i nesten hvert tredje norske hjem. Rundt 700.000 nye strømmålere har selskapet fått på plass i norske boliger i løpet av noen få år.

Omsetningen har økt i rakettfart og selskapet er blant gaselle-selskapene i årets kull som har vokst aller mest de siste fire regnskapsårene.

Fra 2015 til utgangen av 2018 vokste omsetningen i Smartservice Norge med over 11.000 prosent – fra 3,3 millioner i driftsinntekter i 2015 til 381,3 millioner kroner i 2018.

Selskapet har også tjent godt på satsingen. I den angitte tidsperioden har selskapet fått et samlet resultat før skatt på 83,4 millioner kroner.

Nå går selskapet inn i et marked flere norske selskaper har brent seg på.

«Være eller ikke være»

Ting så heller mørkt ut noen år før Smartservice Norge ble etablert. Montørvirksomheten til Ringerikskraft var truet med nedleggelse.

– Det handlet om et være eller ikke være for den virksomheten og se nye muligheter, sier Nan Rogstad, assisterende daglig leder i Smartservice Norge.

Da dukket ideen opp om at montørvirksomheten kunne satse på å installere smarte strømmålere i alle husholdninger og fritidsboliger som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hadde varslet skulle komme.

Målet med de smarte strømmålerne var å modernisere strømnettet, blant annet ved å få en automatisk og korrekt avlesning av målerne, effektivisere driften og dermed gi færre feil og strømavbrudd for nettselskapene.

Før NVE hadde fastsatt spesifikke krav til måleproduktene, besluttet Ringerikskraft å skifte ut de gamle strømmålerne hos deres egne kunder og inngikk avtale med en målesystemleverandør.

Robin Gustavsen fra smartservice og Camilla Winger Jacobsen fra Nettservice sammarbeider om å bytte målere i Høyres hus. Tegninger og faktiske dører var ikke helt i samsvar. Det ble litt detektivarbeid for å komme til strømmåleren som skal byttes.
Robin Gustavsen fra smartservice og Camilla Winger Jacobsen fra Nettservice sammarbeider om å bytte målere i Høyres hus. Tegninger og faktiske dører var ikke helt i samsvar. Det ble litt detektivarbeid for å komme til strømmåleren som skal byttes. (Foto: Per Thrana)

– Ringerikskraft tok en risiko da vi gjorde Norges første smarte strømmåler-prosjektet og skiftet ut 22.000 strømmålere på Ringerike i 2012 og 2013. Det ble et suksessprosjekt. Vi etablerte metoder og fikk med oss lokale underleverandører. Kvaliteten var god og økonomien i prosjektet viste at dette var en forretningsmulighet, sier Bent Arild Kvannli, daglig leder i Smartservice Norge.

Drømte om 50 millioner

Selskapet ble skilt ut av som et eget selskap i kraftkonsernet i 2015. Samtidig hentet selskapet inn Nan Rogstad som hadde 15 års erfaring fra konsulentvirksomhet innen prosjekt, leder- og medarbeiderutvikling. Samme år stilte NVE spesifikke krav til strømmålerne nettselskapene skulle bruke og krevde at 2,5 millioner strømmålere i Norge skulle skiftes ut innen utgangen av 2018.

– Da vi tok juleferie i 2015 hadde vi fått strømmåler-kontrakter på nesten 650 millioner kroner, sier daglig leder Bent Kvannli i Smartservice Norge. Til venstre daglig leder Nan Rogstad i Smartservice Nordic Contractors AB.
– Da vi tok juleferie i 2015 hadde vi fått strømmåler-kontrakter på nesten 650 millioner kroner, sier daglig leder Bent Kvannli i Smartservice Norge. Til venstre daglig leder Nan Rogstad i Smartservice Nordic Contractors AB. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– I 2012 hadde vi en drøm om en omsetning på 50 millioner kroner. Gjennom 2015 vokste den drømmen. Da vi tok juleferie i 2015 hadde vi fått strømmåler-kontrakter på nesten 650 millioner kroner, sier Kvannli.

5 til 120

Selskapet hadde ved inngangen av 2016 kun fem ansatte.

– Vi tenkte vi ikke ville få noe ferie før i 2019. Det stemte nesten, sier Rogstad.

På det meste hadde selskapet 120 ansatte.

– På topp monterte vi 9000 målere i uken i samarbeid med store og små installasjonsselskaper, sier Kvannli.

«Smarteste vi kan gjøre»

Mens omsetningen i år faller ned til rundt 100 millioner kroner, satser selskapet på installering av neste generasjons smarte strømmålere i Sverige i årene som kommer.

– Vi har fått to kontrakter om installering av 30.000 strømmålere i to kommuner sør for Göteborg med målesystemleverandørene Landis+Gyr og Kampstrup, sier Rogstad som nå er daglig leder i det svenske datterselskapet Smartservice Nordic Contractors AB.

Sverige skiftet ut de gamle strømmålerne med smartere målere for ti til 15 år siden. Flere norske selskaper fikk en stor strømregning på den satsingen. Telenor og Skagerak Energi tapte til sammen 1,7 milliarder kroner på å få måleravlesning over mobilnettet i Sverige.

– Hvor smart er det å skifte smarte strømmålere i Sverige?

– Det er noe av det smarteste vi kan gjøre, sier Kvannli.

Rogstad frykter ikke tap i nabolandet.

– Vi kan dette godt og har betydelig erfaring etter å ha installert 700.000 smarte strømmålere i Norge. Kompetansen vi har bygget opp med å gjennomføre storskala logistikkprosjekt, er noe markedet etterspør, sier Rogstad.

Kvannli mener det ikke vil ta lang tid før de nye strømmålerne i Norge vil bli erstattet.

– Den teknologiske utviklingen fortsetter. Om fem til ti år vil dagens strømmålere trolig bli skiftet ut i Norge, sier Rogstad som opplyser at selskapet i Norge i nærmeste fremtid vil satse på installering av alt fra smarte vannmålere til elbil-ladere og drift og vedlikehold av smarte strømmålere.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.