De fleste har lagt merke til at drivstoffprisene har skutt til værs i ukene etter at Russland invaderte Ukraina, og verre kan det bli.

Professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole, og sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret, uttalte begge nylig til TV 2 at de venter enda høyere drivstoffpriser fremover, kanskje helt opp mot 30 kroner per liter.

Det som er spesielt uvanlig nå er at dieselprisen har gått forbi bensinprisen.

Grunnen er at Europa kan stå overfor en mulig mangel på diesel, ettersom tilførselen fra Russland avtar i kjølvannet av landets krigføring i Ukraina. Advarselen kommer fra toppledere i de to råvaretraderne Trafigura og Gunvor, ifølge Bloomberg.

Trafigura-sjef Jeremy Weir advarer om dieselkrise i Europa.
Trafigura-sjef Jeremy Weir advarer om dieselkrise i Europa. (Foto: Edwin Koo)

Russland er Europas ledende eksterne dieselleverandør, hvis oljeeksport har sett en nedgang på 2-2,5 millioner fat per dag siden invasjonen, ifølge Trafigura-toppsjef Jeremy Weir.

– Det påvirker i stor grad mengden produkt her i Europa. Dieselmarkedet er ekstremt stramt. Det kommer til å bli strammere og vil sannsynligvis føre til stockouts, sa han på Financial Times Commodities Global Summit tirsdag.

Stockout henviser til situasjoner der lagrene går tomme.

«Selvsanksjonering»

Europeiske diesellagre ventes denne måneden å falle til det laveste nivået siden 2018, ifølge konsulentselskapet Energy Aspects Ltd.

Ifølge en presentasjon fra selskapet er omtrent 500.000 tonn russisk dieseleksport i faresonen i mars, noe som gjør den fysiske forsyningen «strammere enn noen gang.»

Ved det samme FT-arrangementet uttalte Gunvor-toppsjef Torbjörn Törnqvist at russiske raffinerier reduserer oljeproduksjonen sin, noe som truer med å forverre det allerede begrensede utbudet i Europas dieselmarked.

– Dette er et globalt problem, men for Europa er det særlig vanskelig fordi man har så lite til overs der, sa han.

Drivstofforsyningene strømmer fortsatt fra russisk raffinerier til Europa, men handelen er i ferd med å bli mer utfordrende. Rederier, banker og kjøpere viker unna handel med russiske energiprodukter i det som omtales som «selvsanksjonering» etter invasjonen.

– Det vil tvinge russiske raffinerier til å kutte ned, og det ser vi faktisk allerede. Hva betyr det? Det betyr at mer råolje må eksporteres i stedet for produkter. Vi tror ikke det er mulig, og derfor vil det medføre nedskjæringer i russisk produksjon, sa Törnqvist.

Mindre frykt i Norge

Dieselprisene i Europa har steget kraftig de siste ukene. Tidligere i mars steg fremtidsindeksene til ny rekord da frykten for forsyningsforstyrrelser fra Russland forsterket et allerede stramt marked. Fyringsoljeprisene i Tyskland hadde per 14. mars økt mer enn 50 prosent fra uke til uke.

Her hjemme ser det imidlertid ikke ut til å være noen umiddelbar fare for dieselmangel.

– Det selskapene sier til oss er at de per nå ikke ser for seg noen forsyningskrise for diesel i Norge, sier Kristin Bremer Nebben, toppsjef i Drivkraft Norge, bransjeforeningen for selskaper som selger flytende drivstoff og energi.

Circle K-kjeden har per i dag tilgang på den dieselen den skal ha til sine stasjoner i Norge, ifølge selskapets kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen.

Han sier selskapet i forkant av krigsutbruddet fylte opp drivstofflagrene sine og kartla alternative leverandører til sitt stasjonsnettverk i Europa, for å sikre en trygg drivstofforsyning fremover.

– Vi følger markedssituasjonen og utviklingen i drivstoffmarkedet kontinuerlig. Næringsdepartementet er, gjennom Rådet for drivstoffberedskap, opptatt av forsyningssikkerheten i Norge, og vi er blant aktørene som har hatt samtaler og gitt innspill og vurderinger på beredskapssituasjonen til norske myndigheter, sier Hilmar Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.