Det hamres og pusses i de store messehallene like utenfor sentrum av Stavanger. Det er ikke mer enn timer igjen før kronprins Haakon offisielt skal åpne årets oljemesse mandag formiddag. For et utrent øye ser det kaotisk ut, med mellom 3000 til 4000 arbeidere valsende rundt, i full gang med å montere stander. Men messegeneral Leif Johan Sevland er rolig. Dette har han vært med på før.
– Dette er ikke noe å bekymre seg for. Alt er i rute, sier Sevland mens han nikker og smiler til kjente.
Krigen
Siden 1974 har ONS, Offshore Northern Seas eller oljemessen på folkemunne, blitt arrangert, bare med et kort koronaopphold i 2020. Og aldri før har selskapene tjent mer penger enn de nå gjør. Statlige Petoro har på sin stand limt opp kronestykker for å minne om de enorme summene som nå renner inn i statskassen. Men tross bonanza er det lite som bærer preg av ekstravaganse på årets messe. Det hadde kanskje heller ikke vært helt politisk korrekt.
– Stemningen er euforisk. Alle gleder seg til å møtes igjen. Men det er nøkternhet som preger denne messen. Det er gjenbruk av materialer til utstillingene. Det er vi glade for, sier Sevland.
– Grunnen til at ingen feirer er krisen i Europa. Vi er en del av Europa og i ren solidaritet med Ukraina er det viktig med måtehold, sier oljeservicegründer Ståle Kyllingstad i IKM.
Russlands krig mot Ukraina har også fått synlige konsekvenser for ONS. I et hjørne av messehallen var det planlagt en stor russisk paviljong. Den er der ikke lenger.
– Du kan skrive at vi har kommet frem til en felles forståelse med de russiske selskapene, sier Sevland.
Også kinesiske selskaper er borte fra messen grunnet korona.
Grønt image
En kan nesten ikke passere en stand på messeområdet uten at en havvindmølle lyser fra en plakat eller monter. Selv små tradisjonsrike oljeservicebedrifter som i årevis har levd godt på leveranser til felt på norsk sokkel, poengterer at mutterne også kan brukes på havvindmøller. Fra IKMs stand spres også fornybarbudskapet. Helt opplagt, synes Kyllingstad.
– Alle vet at hydrokarbonindustrien sakte, men sikkert vil gå nedover. Vi diskuterer bare tempoet. Derfor føler vi en forpliktelse til til å finne nye forretningsmodeller som kan gi inntjening og sysselsetting, sier Kyllingstad.
Musk og Equinor-fester
Sammenlignet med tidligere år er det noenlunde samme dimensjoner over årets messe. Over 1000 selskaper skal fylle de ni messehallene med stander som starter på 60.000 til 70.000 kroner for de minste. Men det er selve konferansen med temaet Trust, tillit, som har fått enorm vekst i oppmerksomhet.
Over 1000 foredrag skal, ifølge Sevland, gjennomføres i løpet av de fire dagene messen varer. Det store trekkplasteret er Tesla-sjef Elon Musk. Men også oljetopper som Shells Ben van Beurden og Totals Patrick Pouyanné har meldt sin ankomst. Og selvfølgelig stiller alle toppene i Equinor med toppsjefen Anders Opedal i spissen. De aller mektigste i oljeverdenen møtes allerede søndag kveld i Stavanger for diskusjoner og en bedre middag.
For de mer vanlige deltagerne på messen, kryr det av minglefester. Aller gjevest er nok Equinors fest tirsdag kveld. Aker BP mandag er også ettertraktet, mens lille DNO alltid har fristet inviterte med champagne onsdag kveld.
– Men husk at det bare er 20 prosent som mottar noen invitasjoner i løpet av uken. De aller fleste er små bedrifter med liten stand med ansatte som kanskje bor i en bobil på Mosvangen, smiler Sevland.
Mosvangen er en lokal campingplass like ved messeområdet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.