DN skrev i en tidligere versjon av denne artikkelen at en NVE-rapport viser at «norske strømkunder kunne spare 2,6 milliarder kroner i året hvis antall nettselskaper ble bortimot halvert». Anslaget på 2,6 milliarder kroner inkluderer også gevinster fra digitalisering, slik DN tidligere også har skrevet".

Forrige uke publiserte NVE en ny rapport om at norske strømkunder kunne spare 2,6 milliarder kroner i året ved en kombinasjon av digitalisering og dersom antall nettselskap ble bortimot halvert. Energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) og konkurransedirektør Lars Sørgard har tatt til orde for å kutte ned på antallet.

DN har foretatt en gjennomgåelse av lederlønningene i dagens rundt 100 nettselskaper utenom industrien. 92 av disse har offentlig tilgjengelige regnskap.

Funnene viser at lederne i 73 av selskapene mottok millionlønn i 2017. Snittlønnen var 1,3 millioner kroner.

Mens NVE mener det er betydelige beløp å spare på å kutte antallet nettselskaper i Norge, tjenes det altså betydelige beløp øverst i de mange nettselskapene.

Øverst på listen troner administrerende direktør Kristin Lian i Hafslunds nettselskap. Hun hadde ifølge de siste tilgjengelige regnskapstallene fra 2017 en total lønn og godtgjørelse på 3,2 millioner kroner.

Hafslund Nett har over 700.000 kunder i tre fylker, og hadde 402 ansatte ved utgangen av det nevnte året.

Lokalselskap på annenplass

Nest øverst på listen er toppsjef Olaf Vik i Rakkestad Energi, et lokalt nettselskap i Østfold med 35 ansatte og 4500 strømkunder. Vik hadde en samlet lønnsutbetaling på over 2,4 millioner kroner i 2017.

Summen inkluderer en bonusavtale knyttet til resultatet før skatt, fri telefon/bredbånd og forsikringsordninger, heter det i årsregnskapet.

DN har tidligere omtalt Rakkestad Energi – som er deleid av Hafslund og med Rakkestad kommune som hovedeier. Flere ganger har selskapet konkludert med å ikke slå seg sammen med et annet selskap, selv om det kan være økonomisk fordelaktig for strømkundene.

Styreleder: – Avtalen var ikke spesielt gunstig

Olaf Vik ønsker ikke å kommentere sin egen lønn, men henviser til styreleder Karoline Fjeldstad. Hun skryter av jobben Vik har gjort i selskapet.

– Avtalen med administrerende direktør består av en grunnlønn og en bonus som gjenspeiler overskuddet selskapet har. Avtalen var ikke spesielt gunstig for administrerende direktør da den ble inngått i en tid der det ikke gikk så bra med Rakkestad Energi, men han har gjort en meget god jobb i et lite energiselskap, sier Fjeldstad, som også er gruppeleder i Rakkestad Senterparti.

– Hva tenker du om at lønnen er i toppsjiktet?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere det, eller hvordan lønnen settes i andre selskaper, sier styrelederen.

Holder på «arvesølvet»

Rådmann Alf Thode Skog i Rakkestad har tidligere sagt at en totalvurdering fra kommunens side gjør at selskapsstrukturen ligger fast, til tross for at det kan bety dyrere nettleie for kundene. Han har også poengtert at Rakkestad Energi har flere ansvarsoppgaver en ren nettleievirksomhet.

Karoline Fjeldstad bekrefter at diskusjonene om å slå sammen kommunens «arvesølv» med et annet selskap har dukket opp flere ganger, uten å ende i en fusjon. Hun minner også om at Hafslund, som eier en tredjedel av selskapet, også er representert i styret og deres beslutninger.

Rapporten fra NVE viste at kundene i de minste selskapene kommer best ut med en storstilt sammenslåing, der prisen til kundene i de minste fusjonerte selskapene med færre enn 30.000 kunder kan bli redusert med 7,8 øre per kilowattime (kWh).

Fusjonene alene kan spare en gjennomsnittskunde fra 200 kroner til 1600 kroner i året avhengig av størrelsen på selskapet. Digitale løsninger og andre effektiviseringstiltak kan gjøre summen høyere.

– Jeg har lest konklusjonene i rapporten, og har ingen kommentar til dem. Jeg er trygg på våre eiere har en dialog om hvordan selskapet skal styres, både på kort og lang sikt, sier Olaf Vik i Rakkestad Energi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

USAs president Donald Trump sier Japan har nominert ham til Nobels fredspris.
01:51
Publisert: