Fjordkraft går til søksmål mot staten etter at reguleringsmyndigheten for energi (RME) vil avvikle betalingstjenester som gjør at strømkunder kan jevne ut strømregningen med like beløp hele året.

Fjordkraft krever at strømkundene skal kunne fordele strømutgiftene jevnt utover året, og har dermed bedt rettsvesenet behandle rett til en jevn strømregning.

I en pressemelding onsdag varsler Fjordkraft søksmål mot staten ved Energiklagenemda og staten ved Olje- og energidepartementet (OED).

Søksmålet kommer på bakgrunn av at reguleringsmyndigheten for energi (RME) ønsker å avvikle betalingstjenester som gjør at kunder kan velge å jevne ut beløpet på strømregningen med like beløp hele året.

Fjordkraft, andre strømleverandører og bransjeorganisasjonen Energi Norge mener Reguleringsmyndigheten for energi (RME) tolker avregningsforskriften feil.

Jeanne Tjomsland
Jeanne Tjomsland

– Det er to hovedårsaker til at vi har gått til dette skrittet. For det første er disse betalingsløsningene en etterspurt tjeneste blant kundene, spesielt i den situasjonen vi har i kraftmarkedet nå, sier Jeanne Tjomsland, kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft.

– Den andre årsaken er at vi mener RME og Energiklagenemden ikke har behandlet saken korrekt juridisk, fordi denne typen betalingstjenester ikke reguleres av avregningsforskriften. Det er full avtalefrihet på området, og de forbrukerne som ønsker det står fritt til å inngå slike avtaler, sier hun.

Støtte fra Energi Norge

Bransjeorganisasjonen Energi Norge er partsmedhjelper i saken, og støtter Fjordkrafts vurdering. Det er flere strømleverandører som tilbyr tilsvarende betalingsløsninger.

– Mange kunder ønsker en enklere og mer forutsigbar strømregning. Vi tror det er de mest sårbare kundene som har det største behovet for en slik betalingstjeneste, sier Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver i Energi Norge.

Tjomsland i Fjordkraft mener RME går for en veldig lite kundevennlig løsning.

– Å jevne ut betalingen på denne måten gir kunden mer stabile strømregninger og hjelper kundene å unngå betalingsutfordringer. Per i dag er det en liten andel av kundene våre bruker denne tjenesten, men det er viktig for dem det gjelder, sier Tjomsland.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.