Skyhøye strømpriser skaper et voldsomt engasjement i sosiale medier, blant annet i Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm». Gruppen har eksistert i tre år, og hadde rundt 20.000 medlemmer ved inngangen til året. Flere av medlemmene uttrykker bekymring rundt økende strømpriser.

Nå teller de over 180.000, en oppgang på rundt 50.000 fra i går, ifølge advokat Olav Sylte, som er en av gruppens grunnleggere.

– Vi øker med rundt 2000 i timen. Det viser at det er kraftig opprør mot strømprisen, i stor grad knyttet opp mot regjeringens politikk, sier Sylte, som etablerte gruppen for å «bevisstgjøre folk, samt få en debatt om strømsystemet vårt».

– Akutt situasjon

Mandag ettermiddag måtte kunder i Sør-Norge ut med over fire kroner per kilowattime mellom 17:00 og 18:00. I tillegg kom nettleie og avgifter. Det er den høyeste prisen som er registrert noensinne.

Prisene er ventet å holde seg høye gjennom hele vinteren, ifølge kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i analyseselskapet Volue Insight.

– Det vi har sett av prisøkninger så langt, er bare er en forsmak på det som vil komme, sa analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue til DN fredag.

For å bøte på høye strømregninger, har regjeringen vedtatt å senke elavgiften med ti øre per kilowattime i januar, februar og mars. Sylte er lite imponert over tiltaket.

– Når strømprisen er på seks kroner, blir ikke det merkbart, sier Sylte.

– Hva slags tiltak krever dere?

– Det er en ganske akutt situasjon. Det som er viktig, er at regjeringen gjør det de kan. De kan ikke gjøre alt med en gang, men det de kan gjøre, det er å fjerne hele elavgiften. Det går jo an å håpe at regjeringen tar innover seg situasjonen, sier Sylte.

– Den momsen staten får inn på strømprisen, den utgjør nesten én krone. Selv om de kutter vekk hele elavgiften, så vil staten likevel tjene mye penger på momsen ved forhøyet strømpris, legger han til.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen sier regjeringen jobber både med kortsiktige og langsiktige tiltak i forbindelse med de høye strømprisene.
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen sier regjeringen jobber både med kortsiktige og langsiktige tiltak i forbindelse med de høye strømprisene. (Foto: Petter Berntsen)

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen sier følgende i en kommentar:

– Det er krevende med så høye strømpriser som vi har i Norge nå. Prisene gjør at det kan være vanskelig for folk å få endene til å møtes, og det er noe regjeringen tar på alvor. Vi ser derfor på tiltak både på kort og lang sikt. Vi har allerede fått vedtatt økt bostøtte og foreslått redusert elavgift, og vi ser også på om det finnes andre muligheter for å lette situasjonen som følger av de høye kostnadene.

Strømleverandører ringes ned

Facebook-gruppen «prismatch strøm» har også vokst kraftig de siste ukene. Her utveksler folk tips og triks for å skaffe seg den til enhver tid billigste strømavtalen. Per nå har gruppen rundt 46.000 medlemmer, etter at 7000 nye medlemmer har sluttet seg til de siste syv dagene.

Også strømleverandørene opplever massiv pågang fra fortvilte kunder. Tibber, en av de raskest voksende aktørene i markedet, har aldri opplevd lignende.

– Vi har hatt en vanvittig pågang de siste dagene, før det nådde nye høyder i går. Vi har aldri vokst raskere enn vi gjør i disse dager. Det er henvendelser fra både eksisterende og nye kunder som lurer på hva de kan gjøre, sa daglig leder Edgeir Aksnes mandag.

– Det er et sjokkartet prisnivå, og kundene tror nesten ikke det de ser. Nå har det vært høyt nivå i Sør-Norge over lengre tid, mens andre deler fikk det for første gang nå. De søker informasjon for å forstå situasjonen. De spør om det er riktig, om det virkelig kan være sånn, la han til.

Også Agder Energi fikk merke det.

– Mandag har det vært helt ekstremt i antall henvendelser i takt med den høye strømprisen, sier Rolf Bjarne Eriksen, leder for salg og kundeservice i Los, som eies av Agder Energi og er blant de største aktørene i privatmarkedet.

Også en rekke strømleverandører Europower har vært i kontakt med opplever det samme, deriblant Hafslund Strøm, Nordlys Energi og Fjordkraft. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.