Rune Rosseland (56) har bygget opp Mandalsbedriften Enøk Total til å bli en landsdekkende bedrift med vel 30 ansatte – og med en rekke store norske selskaper og offentlige virksomheter på kundelisten.

Størst av dem er Rema der Enøk Total overvåker strømforbruket i alle dagligvarekjedens butikker.

Da regjeringens nye strømtiltak ble lansert fredag formiddag, satt alle de ansatte klistret til PC-skjermene for å få med seg detaljene, sier Rosseland.

Venter flodbølge

– Regjeringens tiltak er absolutt et skritt i riktig retning. Men det er ganske åpenbart at det ikke er kapasitet i vår bransje til å håndtere den flodbølgen av henvendelser som nå vil komme, sier han.

Regjeringens forslag innebærer at bedrifter med minst tre prosent av omsetningen i strømkostnad kan få inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre i støtte ved å kartlegge eget strømforbruk og inntil 45 prosent dersom det også investeres i enøktiltak. I tillegg kan bedriftene få inntil 50 prosent av enøkinvesteringene dekket av staten.

– Det må ansettes mange nye i bransjen vår for å kunne ta unna strømmen av nye henvendelser. Det startet allerede i vår og etter ferien har det vært ekstrem pågang. Det er sånn nå at jeg ikke lenger bare får bestillinger av utstyr og solcellepaneler per epost, men også per sms. Så det er enormt nå. Bedriftene må regne med ventetid for å få hjelp, sier han.

Mye å spare

Rosseland hos Enøk Total er klar på at det er enorme beløp å spare på energiøkonomisering.

– Det er langt mer lønnsomt enn å bygge ut mer kraftproduksjon, mener han.

– Vi snakker ofte om reduksjon i strømforbruket på 50–70 prosent ved hjelp av alt fra varmepumper til led-lys og styring av forbruket gjennom døgnet, sier han.

– Og hvis det blir investert i solceller i tillegg, ser vi at flere bedrifter faktisk vil bli energipositive. Det vil si at de produserer flere kilowattimer målt over året enn de bruker, sier han.

Rune Rosseland i Enøk Total (til høyre) sammen med Alf Arne Nøsted, styreleder hos kjettingprodusenten Nøsted i Mandal, som nå investerer 16 millioner kroner i solceller for å få ned strømregningen.
Rune Rosseland i Enøk Total (til høyre) sammen med Alf Arne Nøsted, styreleder hos kjettingprodusenten Nøsted i Mandal, som nå investerer 16 millioner kroner i solceller for å få ned strømregningen. (Foto: Sondre Transeth)

Det er også målet på det ene av de tre byggene til det familieeide kjettingkonsernet Nøsted i Mandal, naboen til Røsselands enøkselskap. Konsernet forbruker normalt seks millioner kilowattimer strøm i året.

– Det er en krevende situasjon vi er i som alle andre. Men nå har vi bestilt solcelleanlegg til de tre byggene vi har. Det innebærer investeringer på 16 millioner kroner. Det er enkelt å regne hjem den investeringen selv med en strømpris på en krone, sier styreleder Alf Arne Nøsted.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.