Norske Equinor skriver tirsdag i en pressemelding at de selger sine snaut 14 millioner aksjer i svenske Lundin Energy, tilsvarende 4,9 prosent av selskapet.

Salget gjennomføres gjennom en såkalt bookbuilding, som innebærer at Equinors rådgivere måler interessen blant mulige kjøpere i markedet, og deretter gjennomfører et salg av hele eller deler av posten.

Denne prosessen starter umiddelbart, og Equinor skriver i meldingen at salget kan bli gjennomført svært raskt. Om alle aksjene blir solgt, sitter Equinor igjen med null aksjer i selskapet, heter det i meldingen.

Meglerhusene Morgan Stanley og Sparebank 1 Markets er rådgivere for Equinor i forbindelse med salget.

Equinor selger Lundin-aksjer. Lundin-aksjen har klart seg bedre enn Equinor-aksjen siden Equinor kom inn som medaksjonær i januar 2016. Kurser indeksert til 100 i januar 2016.
Equinor selger Lundin-aksjer. Lundin-aksjen har klart seg bedre enn Equinor-aksjen siden Equinor kom inn som medaksjonær i januar 2016. Kurser indeksert til 100 i januar 2016. (Foto: Infront)

Equinor kom inn som medeier i Lundin i 2016, og har senere solgt seg delvis ned, blant annet i bytte mot økt eierandel i det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup.

Aksjekursen i Lundin Energy falt drastisk i starten av mars måned, men har hentet seg godt inn siden den nådde bunnen 18. mars.

– Dette er ikke en sluttført transaksjon, men et tilbud i markedet, og vi ønsker ikke å kommentere noe nærmere før salget er sluttført, sier kommunikasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor til DN.

Da Equinor solgte seg ned i Lundin i juli i fjor realiserte selskapet en gevinst på i overkant av syv milliarder kroner.

Basert på Equinors kostpris da selskapet kjøpte seg inn i Lundin i 2016 på 121 svenske kroner, og om det selger aksjene sine nær dagens sluttkurs for Lundin-aksjen på Stockholmsbørsen på om lag 250 svenske kroner, får Equinor en ytterligere gevinst på nærmere 1,9 milliarder kroner.

Samlet vil dermed investeringen ha gitt Equinor en gevinst på nesten ni milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.