– Det er en transaksjon Equinor kan være fornøyd med. Så langt, har de investert 200 millioner dollar. Equinor kommer til å registrere en milliard dollar i profitt på denne transaksjonen. Og det er før de har investert en eneste dollar i en turbin. Det viser bare hvor attraktivt fornybarspillet har blitt., sier analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux.

Torsdag melder Equinor at det har solgt halvparten av havvindprosjektene Empire Wind og Beacon Wind i USA til BP for 1,1 milliarder dollar, tilsvarende ti milliarder kroner.

Én milliard dollar i gevinst tilsvarer ni milliarder norske kroner.

Kjøpte i 2017 og 2019

Empire Wind-lisensen utenfor New York ble kjøpt i 2017, mens Beacon Wind utenfor kysten av Massachusetts ble kjøpt i 2019. På Empire Wind skal det kunne bygges ut en kapasitet på over 2000 megawatt og 2400 megawatt på Beacon Wind.

Også analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets sier kostprisen er rett over 200 millioner dollar. Equinor-direktør Pål Eitrheim sier de bokfører en gevinst på cirka én milliard dollar.

– Prisen er, altså, jeg blir imponert over at de har klart å få såpass stor gevinst på et såpass umodent prosjekt med så små investeringer de har gjort, sier han.

– Det sier vel kanskje litt om hva BP vil fremover også?

– Det kan se ut som BP er villig til å betale litt for å forfølge den nye strategien sin, sier Sveen-Nilsen.

Equinor vil fortsette som operatør for begge prosjektene i utviklings-, bygge- og driftsfasen.

Tror aksjen vil gjøre det bedre enn konkurrentene

– Hva er avkastningen på de 200 millionene. Det viktige å se på her er avkastning på egenkapitalen for Equinor, og for Empire Wind vil den nå bli langt over vårt estimat på Dogger Bank som er på 22 prosent. NPVen (nåverdien, red.anm.) på bakgrunn av denne transaksjonen bør stige med nærmere 27 prosent for Empire alene. Men dette viser hvordan Equinor kan tjene penger på fornybart, til tross for en lavere internrente enn det man tror gjelder for olje- og gassdelen av selskapet, sier Anders Holte.

Nåverdi er verdien i dag av en fremtidig pengestrøm. Internrenten er den renten hvor prosjektet går i null.

Han tror Equinor-aksjen kommer til å fortsette å gjøre det bedre enn konkurrentene.

Ifølge Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er disse havvindprosjektene de siste hvor Equinor har 100 prosent eierandel.

– Strategien har ikke vært å eie 100 prosent. Det er en del av strategien deres å komme tidlig inn og så farme seg ned (selge seg ned), sier han.

Snart overtar Anders Opedal som ny konsernsjef i Equinor. Onsdag meldte det norske oljeselskapet om havvindsamarbeid i Japan.

– Jeg tror den viktigste retningen ble peilet ut på kapitalmarkedsdagen hvor de økte fornybarinvesteringene dramatisk. Det taktskifte tror jeg ikke de endrer. Anders Opedals oppgave blir å fortsette på den strategien. Om den blir ytterligere akselerert vet jeg ikke, sier Sveen-Nilsen.

Etablerer partnerskap

Equinor og BP etablerer samtidig et strategisk partnerskap for ytterligere vekst innen havvind i USA.

– Transaksjonen med BP viser vår evne til å skape verdi gjennom utvikling av havvindprosjekter. I løpet av de siste ti årene har Equinor bygd ledende havvindekspertise. Vi har sikret tilgang til attraktive havvindområder og har utviklet en betydelig prosjektportefølje. Ved å optimalisere eierandeler og ta inn nye samarbeidspartnere kan vi realisere verdi og øke den finansielle fleksibiliteten for å finansiere ytterligere vekst, sier konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor, Pål Eitrheim i en melding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.