Equinor har utnevnt Ulrica Fearn som ny konserndirektør for økonomi og finans med virkning fra 16. juni 2021.

Den 47-årige svenske statsborgeren er i dag direktør for Group Finance i det britiske teleselskapet BT Plc.

Fearn blir Equinors første kvinnelige finansdirektør, og er den første eksterne rekrutteringen til denne stillingen siden børsnoteringen av daværende Statoil i 2001, sier pressesjef Bård Glad Pedersen. Ansettelsen er foreløpig siste trekk i omorganiseringen av ledelsen og selskapsstrukturen som Equinors nye konsernsjef Anders Opedal har satt i gang etter at han tok over i november.

Fearn tar over for Svein Skeie, som ble utnevnt som fungerende finansdirektør etter at Lars Christian Bacher sluttet brått noen dager før Opedal skulle ta over som konsernsjef. Bacher var en av de andre interne kandidatene til å ta over toppjobben etter Eldar Sætre. Han blir nå seniorpartner i Hitecvision.

Finansdirektørstillingen er en nøkkelstilling i toppledelsen, blant annet med ansvar for selskapets finansorganisasjon, investorrelasjoner, regnskap og finansiell etterlevelse, oppkjøp og fusjoner, konsernstrategi og globale fellestjenester. Sætre var selv finansdirektør fra 2003 til 2010.

Internasjonal karriere

Før hun begynte i BT hadde Fearn en lang internasjonal karriere i det gigantiske og multinasjonale øl-, vin- og brennevinsselskapet Diageo hvor hun startet i 1998 og jobbet i 19 år. Her var hun blant annet direktør med ansvar for globale fellestjenester og finansdirektør i ulike regioner i konsernet.

I BT har Fearn vært ansvarlig for et forbedringsprogram for økonomifunksjonen, som inkluderer en ny konserndekkende informasjonsmodell, rammeverk for kontroll og forbedret rapportering, ifølge Equinor.

– Jeg gleder meg til å begynne i Equinor og vende tilbake til Skandinavia som jeg kommer fra. Equinor er et sterkt selskap med en sterk posisjon, en stolt historie og en spennende endringsreise foran seg. Jeg ser frem til å samarbeide med teamet for å være med å styrke selskapet ytterligere, sier Fearn i en pressemelding.

Fearn har en mastergrad i bedriftsøkonomi og finans fra Universitetet i Halmstad, Sverige.

– Jeg er glad for å ønske Ulrica velkommen til Equinor og vår ledergruppe. Hun har bred og dyp erfaring fra å lede økonomi- og finansoperasjoner. Etter å ha levert solide resultater innen drift, kontroll og fellestjenester i BT, vil hun bli et sterkt bidrag i ledelsen av Equinor. Ulrica bidrar også til fornying og økt mangfold i konsernledelsen. Hun styres av sine sterke verdier, og jeg er trygg på at hun med sitt gode lederskap vil bli en kraft for oss når vi skal posisjonere Equinor for fremtiden, sier Opedal.

Idet Fearn tiltrer i juni, blir Svein Skeie direktør for CFO, Virksomhets- og risikostyring. Da kommer konsernledelsen til å bestå av seks menn og seks kvinner.

Fearn begynner i jobben dagen etter at Opedal presenterer Equinors strategioppdatering 15. juni.

(Rettelse: i en tidligere versjon av denne artikkelen siterte DN Equinor på at Fearn er første eksterne rekruttering til finansdirektør-stillingen. Equinor presiserer nå at hun er den første siden børsnoteringen av Statoil i 2001.)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.