Det er det justerte resultatet etter skatt på minus 554 millioner dollar, eller 4,6 milliarder kroner, som setter en tvilsom rekord i Equinor-sammenheng. Selskapet må tilbake til tredje kvartal 2016, midt i den tyngste oljekriseperioden, for å finne lignende svake tall. Da endte tapene på 261 millioner dollar etter skatt.
På forhånd hadde analytikere ventet et justert resultat på minus 409 millioner dollar, viser estimater hentet inn av Equinor fra 23 analytikere.
Resultatene er ingen hyggelig start for selskapets nye konsernsjef Anders Opedal. Selskapet har slitt med lave olje- og gasspriser i kjølvannet av koronapandemien. Samtidig renner pengene ut av selskapets internasjonale virksomhet i motsetning til den norske virksomheten. En positiv trend er imidlertid at både olje- og gassprisene har steget den siste tiden. Oljeprisen er nå over 60 dollar fatet, priser en må et år tilbake i tid for å finne.
Dette er det svakeste justerte resultatet siden Equinor, den gang Statoil, begynte å publisere justerte resultater i 2008.
Kuttet og spart for 3,7 mrd.
– Våre resultater er påvirket av markedsuro igjennom året, men sterke kostnadsforbedringer og kapitaldisiplin ga positiv netto kontantstrøm for kvartalet og for året som helhet, sier Anders Opedal i en melding.
Han sier Equinor har levert mer enn 3,7 milliarder dollar i innsparinger og kostnadsreduksjoner i 2020.
– Vi er godt posisjonert for verdiskaping og sterk kontantstrøm i 2021 og årene fremover, sier han.
Reduserer investeringene
Equinor øker utbyttet med en cent til 12 cent per aksje i kvartalet.
- I kvartalsrapporten fremgår det videre at Equinor ser organiske investeringer på cirka 9–10 milliarder dollar årlig i snitt for årene 2021-2022, fra henholdsvis 10 og 12 milliarder dollar tidligere.
- Letenivået ventes være 900 millioner dollar i 2021.
- Produksjonsveksten er omtrent uendret, på tre prosent årlig frem mot 2026.
- Produksjonen i kvartalet var på like over to millioner fat per dag. Det er syv prosent lavere enn fjerde kvartal i 2019 da produksjonen var på rundt 2,2 millioner fat per dag.
- I 2021 venter Equinor at egenproduksjonen vil reduseres med rundt 50.000 fat per dag på grunn av planlagt vedlikehold.
Selger i USA
I motsetning til tidligere år vil selskapet i år ikke arrangere en kapitalmarkedsdag samtidig med fremleggelsen av fjerdekvartalstallene.
Det er knyttet stor spenning til hvilke grep Anders Opedal nå vil ta for selskapet. Mandatet fra styret er klart; han skal skru opp tempoet på omstillingen av selskapet. Det betyr at han vil øke satsingen innen fornybarsektoren.
Bare minutter før Equinor slapp resultatene for fjerde kvartal sendte selskapet ut en melding om at det nå selger sine eierandeler i Bakken-feltet i USA for 900 millioner dollar, rundt 7,6 milliarder kroner.
– Vi har ikke tatt noen endelig beslutning ennå. Men våre hensikter er klare. Vi vurderer hele vår portefølje og produksjonen på land i USA er del av den vurderingen. Når vi ser på Bakken. må vi stille oss spørsmålet om hvordan vi skaper størst verdi; er det gjennom å drive Bakken videre selv som operatør, gå i partnerskap eller å selge feltet, sa konserndirektør for internasjonal virksomhet Al Cook til DN for én måned siden.
Tanzania-kollaps
Equinor-tallene som ble lagt frem i dag tidlig, er blant annet påvirket av enorme nedskrivninger på selskapets satsing i Tanzania. Equinors gassfunn utenfor Tanzania skulle bli til ett av selskapets aller største prosjekter i utlandet. Nå er verdien skrevet ned til null.
982 millioner dollar, omtrent 8,5 milliarder kroner, er regnskapet belastet med i fjerde kvartal. Det begynte bra. Fra Equinor – da Statoil – begynte å bore letebrønner utenfor kysten av Tanzania i 2011, kom funnene som perler på en snor.
Til sammen ble det gjort ni gassfunn på 15 brønner, med ressurser på mer enn 570 milliarder kubikkmeter totalt. Det er omtrent like mye som kjempefeltene Ormen Lange og Snøhvit her i Norge – til sammen.
Planen var å sende gassen i rør til en fabrikk på land og fryse den ned til flytende form, til såkalt lng. Den skulle skipes til asiatiske markeder. Men så gikk altså alt i stå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.